Rubni i seoski krajevi zemlje se prazne, a iz Vlade slušamo bajke

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Subota, 29. 09. 2018. | Komentara: 0

Rubni i seoski krajevi zemlje se prazne, a iz Vlade slušamo bajke

Novi Sad, 29. septembar 2018 - Liga socijaldemokrata Vojvodine traži od Vlade Republike Srbije da prestane sa praznim pričama o ravnomernom regionalnom razvoju i pokrene suštinske promene centralizovanog sistema zemlje.

LSV

Izjava Milana Krkobabića, ministra zaduženog za ragionalni razvoj, da će se založiti za veća izdvajanja za ruralna i rubna područja, samo je još jedna prazna ideja, koja nije podržana konkretnim rešenjima.

Svi demografski podaci govore o drastičnom padu broja stanovnika pograničnih područja u Srbiji i Vojvodini. Institut za javno zdravlje Srbije saopštio je da je broj stanovnika u srednjem Banatu u periodu od 2011. do 2016. godine opao za 9.000. Dakle, za polovinu popisnog perioda, procenjuje se da je srednji Banat izgubio celu jednu malu opštinu. Još je gore stanje u pograničnim opštinama južnog Banata. Procene govore da je ovaj deo Vojvodine za 30 godina izgubio jednu trećinu stanovnika.

Demografska katastrofa posledica je neravnomernog regionalnog razvoja i snažne beogradizacije. 

Poslednji podaci o prosečnim platama zaposlenih jasno ukazuju na ograman jaz između Beograda i opština u rubnim delovima Srbije i Vojvodine. Dok je prosečna plata zaposlenih za mesec jul u opštini Vračar iznosila 77.749 dinara, dotle je iznos primanja zaposlenih u Odžacima 40.549 dinara, Beloj Crkvi 39.607 dinara, Baču 37.972 dinara, Dimitrovgradu 37.693 dinara, a Svrljigu 32.101 dinara. Odnos prve i poslednje opštine po zaradama je 2,5 : 1.

Ovi podaci su tužna slika realnog stanja u Srbiji. Dok se u Beogradu sprovode megalomanski projekti, ostatak zemlje se prazni i polako nestaje.

Bez istinske decentralizacije, nemoguće je govoriti o ravnomernom regionalnom razvoju. Bez modernog Ustava i pratećih zakona nema ni reči o razvoju malih opština.

Nažalost, političari poput Krkobabića, ali i celog kabineta Ane Brnabić, sasvim je sigurno, nemaju niti želje, niti znanja da Srbiju učine državom u kojoj je kvalitet života u glavnom gradu i bilo kojoj drugoj opštini približno jednak.

Gospodo ministri, posetite Austriju, Sloveniju ili Švajcarsku i učite se dobroj praksi!

Član Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Zdenko Kolar 



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook