Srbija da preispita Energetski sporazum sa Rusijom

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 24. 12. 2014. | Komentara: 0

Srbija da preispita Energetski sporazum sa Rusijom

NOVI SAD, 24. decembar - Budući da od izgradnje Južnog toka neće biti ništa, neophodno je preispitati Energetski sporazum, a Republiku Srbiju obeštetiti za sve ono što će u tom slučaju izostati i zbog čega je budzašto poklonila NIS pre šest godina.

kostres

Ukazivali smo da je čitav proces oko Energetskog sporazuma i prodaje NIS-a bio od početka netransparentan, a cena od 400 miliona evra za našu naftnu kompaniju ispod svakog minimuma.

Svi pokušaji da se taj sporazum popravi i poboljša položaj Srbije prošli su bez uspeha, a glavni argument onih koji nisu prihvatali naše sugestije je bio obećanje izgradnje Južnog toka, koji će „doneti 2000 novih radnih mesta", „energetsku stabilnost", oko „200 miliona evra godišnje u republički budžet" i „privući strane investicije".

Pošto od toga nema ništa, Republici Srbiji to mora biti nadoknađeno. Pored toga, pet godina LSV ukazuje da se bespovratno i besomučno crpe vojvođanski resursi te da je NIS otplaćen od profita u samoj jednoj godini.

Sada je prilika i da Naftagas (koji čini 90 odsto NIS-a) bude vraćen Vojvodini, a Republika Srbija, AP Vojvodina, a naročito lokalne samouprave iz kojih se nafta i gas crpe, budu obeštećeni za sve energente koje je ruski partner izvukao uz najnižu rudnu rentu u Evropi. Odavno, a naročito sada više ne postoji ni jedan jedini razlog da NIS rudnu rentu plaća tri odsto umesto sedam odsto koliko je propisano zakonom, dok u okruženju iznos te naknade nije ispod 10 odsto.

Zato sada država treba da razmišlja o načinima na koji će biti obeštećena za prekršeni sporazum i mogućnostima međunarodne arbitraže, kao i da AP Vojvodini vrati ono što joj je svojevremeno bez pitanja uzela i poklonila Ruskoj Federaciji.

 

Zamenik predsednika
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Bojan Kostreš

 




Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook