Srbija svesno krši Evropsku povelju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 05. 02. 2017. | Komentara: 0

Srbija svesno krši Evropsku povelju

Novi Sad, 05. februar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine još jednom skreće pažnju na činjenicu da je zakonski okvir finansiranja lokalnih samouprava u Srbiji veoma loš i da odnos prema gradovima i opština, kao i status autonomnih pokrajina, daje jasnu sliku centralističkog uređenja naše države.

LSV

Tokovi novca su jasno vidljivi i kreću se ka državnom centru. Šta ostaje lokalnim samoupravama?

Od 01. januara 2017.godine počela je primena novih odredbi Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, kojima se prihodi od poreza na zarade preraspodeljuju tako da lokalnim samoupravama umesto dosadašnjih 80 odsto ostaje 66, 74 ili 77 procenata, u zavisnosti od toga da li je reč o Beogradu, opštinama ili gradovima.

LSV smatra smešnom tvrdnju Vlade Srbije da su lokalne samouprave krivci za fiskalni deficit.

Prošle godine  89 odsto svih javnih prihoda slilo se u republički budžet, a svega 11% u pokrajinski i sve lokalne budžete. U 2017. godini će slika biti još gora i očekuje se da taj odnos sada bude 90:10.

Dakle, za samo godinu dana lokalne samouprave izgubiće deseti deo svojih javih prihoda.

Naravno, ispaštaće građani, jer će gradovi i opštine izgubljeni novac pokušati nadomestiti povećanjem lokalnih poreza, pre svega onog na imovinu.

LSV insistira na boljem odnosu prema lokalnim vlastima, a primeri iz Evropske unije jasno ukazuju da tamo javni prihodi imaju mnogo drugačije tokove.

Za razliku od Srbije, u 28 država EU je prošle godine lokalnom nivou vlasti u proseku pripalo oko 32% njihovih ukupnih budžetskih prihoda. U državama Skandinavije, Finskoj, Danskoj i Švedskoj, za „lokal“ je opredeljena skoro polovina ukupnih javnih prihoda (47,9 odsto, 47,7 odsto i 45, 6 odsto). Na listi deset zemalja u kojima lokalni nivo ima više od 30 odsto ukupnih budžetskih prihoda nalaze se i Nemačka, Poljska, Francuska, Holandija, Italija, Letonija, te Hrvatska.

Nažalost, Republika Srbija već godinama svesno krši Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, na čije se poštovanje obavezala kao članica Saveta Evrope još pre 10 godina.

Ovakva praksa mora prestatati, u suprotnom suficit republičkog budžeta, za koji se bori Vlada u Beogradu, od lokalnih samouprave načiniće prazne ljušture koje postoje samo na papiru.
 
Potpredsednik Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton



Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook