Srbija svesno krši Evropsku povelju

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 05. 02. 2017. | Komentara: 0

Srbija svesno krši Evropsku povelju

Novi Sad, 05. februar 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine još jednom skreće pažnju na činjenicu da je zakonski okvir finansiranja lokalnih samouprava u Srbiji veoma loš i da odnos prema gradovima i opština, kao i status autonomnih pokrajina, daje jasnu sliku centralističkog uređenja naše države.

LSV

Tokovi novca su jasno vidljivi i kreću se ka državnom centru. Šta ostaje lokalnim samoupravama?

Od 01. januara 2017.godine počela je primena novih odredbi Zakona o finansiranju lokalnih samouprava, kojima se prihodi od poreza na zarade preraspodeljuju tako da lokalnim samoupravama umesto dosadašnjih 80 odsto ostaje 66, 74 ili 77 procenata, u zavisnosti od toga da li je reč o Beogradu, opštinama ili gradovima.

LSV smatra smešnom tvrdnju Vlade Srbije da su lokalne samouprave krivci za fiskalni deficit.

Prošle godine  89 odsto svih javnih prihoda slilo se u republički budžet, a svega 11% u pokrajinski i sve lokalne budžete. U 2017. godini će slika biti još gora i očekuje se da taj odnos sada bude 90:10.

Dakle, za samo godinu dana lokalne samouprave izgubiće deseti deo svojih javih prihoda.

Naravno, ispaštaće građani, jer će gradovi i opštine izgubljeni novac pokušati nadomestiti povećanjem lokalnih poreza, pre svega onog na imovinu.

LSV insistira na boljem odnosu prema lokalnim vlastima, a primeri iz Evropske unije jasno ukazuju da tamo javni prihodi imaju mnogo drugačije tokove.

Za razliku od Srbije, u 28 država EU je prošle godine lokalnom nivou vlasti u proseku pripalo oko 32% njihovih ukupnih budžetskih prihoda. U državama Skandinavije, Finskoj, Danskoj i Švedskoj, za „lokal“ je opredeljena skoro polovina ukupnih javnih prihoda (47,9 odsto, 47,7 odsto i 45, 6 odsto). Na listi deset zemalja u kojima lokalni nivo ima više od 30 odsto ukupnih budžetskih prihoda nalaze se i Nemačka, Poljska, Francuska, Holandija, Italija, Letonija, te Hrvatska.

Nažalost, Republika Srbija već godinama svesno krši Evropsku povelju o lokalnoj samoupravi, na čije se poštovanje obavezala kao članica Saveta Evrope još pre 10 godina.

Ovakva praksa mora prestatati, u suprotnom suficit republičkog budžeta, za koji se bori Vlada u Beogradu, od lokalnih samouprave načiniće prazne ljušture koje postoje samo na papiru.
 
Potpredsednik Izvršnog odbora
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton



Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook