UDS uputila apel Evropskoj uniji pred Samit EU - Zapadni Balkan

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 05. 05. 2020. | Komentara: 0

UDS uputila apel Evropskoj uniji pred Samit EU - Zapadni Balkan

Beograd, 05. maj 2020 - Ujedinjena demokratska Srbija, politički savez izrazito proevropskih i demokratskih stranaka i organizacija - Srbije 21, Vojvođanskog fronta predvođenog Ligom socijaldemokrata Vojvodine, Stranke moderne Srbije i Građanskog demokratskog foruma, uputila je danas, pred sutrašnji Samit EU - Zapadni Balkan, apel institucijama EU tražeći da Srbija i zemlje regiona ostanu u fokusu i dobiju podršku za punopravno članstvo u bliskoj budućnosti. 

LSV

„Pred nama je, kao i pred celom Evropom i čitavim svetom, period suočavanja sa ogromnim izazovima, promenom ustaljenih obrazaca funkcionisanja i nužnošću pronalaženja efikasnih odgovora na mnogobrojne probleme i posledice koje je pandemija COVID-19 donela i 
donosiće u bliskoj budućnosti“, navodi UDS u apelu.

UDS naglašava da se u toj borbi još jednom pokazalo da evropski kontinent teške izazove ne može da prebrodi bez sveevropske solidarnosti, uzajamne pomoći i saradnje i nade da će budući reški problemi biti prevazilaženi zajednički.

„Ujedinjena demokratska Srbija najpre želi da zahvali na svim oblicima velike pomoći koje je EU kao celina, kao i zemlje članice pojedinačno, pružila Srbiji, njenim građanima, zdravstvu, 
ekonomiji i infrastrukturi u ovim teškim vremenima“, kaže se u apelu.

UDS će posle junskih izbora u parlamentu predstavljati veliki broj građana Srbije čvrsto opredeljenih za članstvo zemlje u EU, pa apeluje da na predstojećem Samitu EU - Zapadni Balkan budu uvaženi životno važni interesi građana kao i države Srbije.

„Najvažnijii među tim interesima je očuvanje nade i motivacije za sve zemlje regiona, uključujući i Srbiju, da nastave i radikalno ubrzaju unutrašnje reforme koje bi njihovim građanima omogućile što brži prijem u članstvo EU. Apelujemo na EU i njene članice da na Samitu, kao i u mesecima pred nama, učine nesumnjivom spremnost da u bliskoj budućnosti primi u punopravno članstvo Srbiju, kao i sve zemlje regiona, koje ispune i pokažu spremnost i sposobnost da svoje zajednice, uz saradnju i pomoć EU, učine sposobnim za takvu političku 
budućnost“, ističe se u pismu Ujedinjene demokratske Srbije

UDS je upozorila da bi svaka relativizacija perspektive članstva unela nestabilnost u Srbiju i druge zemlje, dovela do jačanja antievropskih i antizapadnih snaga, otvorila dalji prostor za povećanje štetnog uticaja političkih centara moći koji žele da Srbiju i region učine nestabilnim, i ugrozilo krhke demokratske institucije, ekonomski sistem i kvalitet života svih građana Srbije. Dugoročnu štetu od toga ne bi pretrpela samo Srbija, nego i EU, naročito u stresnim i izazovnim vremenima koja su pred svima nama i kontinentom kao celinom.



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook