Umesto siromašnog šminkanja napraviti ozbiljna ulaganja u zdravstvo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Petak, 07. 04. 2023. | Komentara: 0

Umesto siromašnog šminkanja napraviti ozbiljna ulaganja u zdravstvo

Novi Sad, 07. april 2023 - Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da se Vlada Srbije, nadležno ministarstvo ili najpre predsednik Srbije, koji preuzima sve te uloge a koje nisu u njegovoj nadležnosti po zakonu, organizuju i naprave kvalitetan plan kako da se ublaži intenzivan odlazak zdravstvenih radnika iz zemlje.

LSV

Srbiju je do sada napustilo 7.000 lekara. Prema podacima kojima raspolaže Sindikat medicinskih sestara i tehničara Srbije, u našoj zemlji nedostaje još 30.000 medicinskih sestara i tehničara.

Ko će da leči našu decu ako se ne obezbede zdravi uslovi za ostanak zdravstvenih radnika?

Iako je, kao što je nedavni slučaj bolnice u Somboru pokazao, stanje zdravstvenih objekata u našoj zemlji u prilično lošem stanju, ne može se samo njihovim sređivanjem zadržati odliv medicinara.

Lekar specijalista u Srbiji ima samo tri puta veću platu od najniže plate nekvalifikovanog radnika, pa je javni sektor destimulativan za najstručnije i najpotrebnije zaposlene koji ga napuštaju, kako je zaključio Fiskalni savet.

Poslednjih godina vlast pokušava da simulira brigu za zdravstvo šminkanjem objekata. Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović tako je podelio sredstva za 70 domova zdravlja, gde je prosečno na svaki otišlo oko 20.000 evra. Svako ko je bar nešto pokušao da renovira u svojoj kući zna koliko su ovo simbolična sredstva. Možda bismo i poverovali da u državnoj kasi nema više da u pripremi nisu nacionalni i gradski stadioni, koji su iz populističkih razloga vlasti prioritet. To je jedan od primera, ali takvih neracionalnih ulaganja i troškova u ovdašnjoj vlasti ne nedostaje.

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da se populistička politika stopira i trajno napravi sistem koji će motivisati naše zdravstvene radnike da ostanu u zemlji obezbeđivanjem adekvatnijih zarada i većim ulaganjima u objekte i opremu u kojima i sa kojima rade.

Fudbal niti igramo, niti gledamo svi – kod lekara kad tad moramo, ili mi ili neko iz naše porodice.

Nevena Subotić
Članica Glavnog odbora LSV



Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Saopštenja | Ponedeljak, 08. 04. 2024. | Komentara: 0
Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook