Veliki korak ka EU, a sada uključiti i Vojvodinu u pregovore

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 14. 12. 2015. | Komentara: 0

Veliki korak ka EU, a sada uključiti i Vojvodinu u pregovore

Novi Sad, 14. decembar - Posle petnaest godina rada i zalaganja mnogih, Republika Srbija je danas učinila veliki korak ka Evropskim integracijama. Uprkos raznim pokušajima da odbaci taj put i ostane rupa na evropskom tepihu, Srbija je uspevala da zadrži evropski kurs.

LSV
 
Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom. Danas su to poglavlja 32 i 35, a iskreno se nadamo da ćemo, u najskorije vreme, biti u prilici da otpočnemo pregovaranje u vezi sa poglavljima 23 i 24, koji suštinski znače početak pregovora.
 
Očekujemo da će Vlada Republike Srbije sada pokazati da je shvatila ono što su i evropski zvaničnici prepoznali kao važnost - da u proces pregovora moraju biti uključene i regionalne i lokalne vlasti jer preko 70 procenata svega o čemu se pregovara upravo će morati da se na nižim nivoima vlasti.
 
U vezi sa tim, beskrajno je važno konačno uključiti i pokrajinsku administraciju u proces pregovaranja. Trenutno je formirano više od 60 pregovaračkih timova, a samo u jednom od njih je jedan predstavnik AP Vojvodine.
 
AP Vojvodina bi svakako morala da ima dominantnu ulogu u pregovaračkom poglavlju 11, koje se odnosi na oblast poljoprivrede, kao i u timu za pregovaračko poglavlje 22 koje se odnosi na regionalnu politiku. Veliki doprinos bi predstavnici pokrajinske administracije mogli dati za poglavlja 23 i 24 u smislu zaštite i unapređenja ljudskih prava, jer Vojvodina jeste primer koji drugi tek treba da slede i dosegnu.
 
Rečju, Vojvodina može samo da doprinese i kvalitativno i suštinski što boljim pozicijama timova naše zemlje u pregovorima sa EU i ukoliko Republika Srbija želi da ubrza evropski put, krajnji je trenutak da tu šansu iskoristi.
 
Članica
Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine
mr Maja Sedlarević



Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook