Vojvođansku zastavu istaći u svim mestima gde nedostaje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Ponedeljak, 27. 02. 2017. | Komentara: 0

Vojvođansku zastavu istaći u svim mestima gde nedostaje

Novi Sad, 27. februar 2017 - Nedopustiva je praksa pojednih lokalnih samouprava u Vojvodini u poslednje vreme, poput Zrenjanina, da ističu samo tradicionalnu, a ne i zastavu Vojvodine, iako je Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine propisana njihova ravnopravna upotreba.

LSV

Liga socijaldemokrata Vojvodine poziva Pokrajinsku vladu da, u skladu sa svojim nadležnostima i u saglasju sa svim nadležnim institucijama, obezbedi isticanje zastave AP Vojvodine u svim vojvođanskim gradovima i opštinama gde nije istaknuta. I obrnuto, ako postoje slučajevi da negde nije istaknuta tradicionalna zastava, da bude istaknuta i ona, kako bi se obezbedilo puno poštovanje odluke Skupštine AP Vojvodine.

Pre trinaest godina, na današnji dan, 27. februara , Skupština AP Vojvodine je usvojila Odluku o zastavi AP Vojvodine. Od tada, zastava Vojvodine odražava posebnosti i različitosti Vojvodine, kojima se dičimo: multikulturalnost, višejezičnost i jednakost svih građanki i građana, bez obzira na nacionalnu, versku, zavičajnu ili bilo koju drugu pripadnost.

Baš zato, ta zastava je dobro i široko prihvaćena među građankama i građanima Vojvodine.I baš zato trinaest godina pokušavaju da je ospore oni kojima smeta Vojvodina sa svim svojim specifičnostima.

U međuvremenu, uprkos protivljenju LSV zbog nametanja rešenja koje nikada nije postojalo, Skupština AP Vojvodine je jesenas usvojila i tradicionalne simbole, među kojima je tradicionalna zastava. Pokrajinskom skupštinskom odlukom o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine, primena zastave i tradicionalne zastave je izjednačena. Ističu se istovremeno, sa zastavom Republike Srbije.

Zato je nedopustivo da, na primer, u Zrenjaninu i još nekolicini vojvođanskih opština danas vojvođanska zastava nije istaknuta ili je istaknuta samo tradicionalna zastava.

Nedopustivo je da odnos prema zastavi Vojvodine bude prepušten na milost i nemilost političkim strankama li pojedincima u svakoj od lokalnih samouprava, jer ne žele da prihvate različitost koju AP Vojvodina ima. Očekujemo da zastava AP Vojvodine hitno bude istaknuta u svim mestima gde nedostaje, ili da odgovorni za taj propust budu kažnjeni u skladu sa propisima.

Podsetimo, isticanje vojvođanske zastave je u skladu sa Ustavom Republike Srbije (Član 183, Stav 4), Statutom AP Vojvodine (Službeni list APV br. 17/2009 i 10/2014), Zakonom o lokalnoj samoupravi (Službeni glasnik RS br. 129/2007 i 83/2014 - dr. zakon)  i Pokrajinskom skupštinskom odlukom  o izgledu i korišćenju simbola i tradicionalnih simbola AP Vojvodine ("Sl. list AP Vojvodine", br. 51/2016).

Potpredsednik 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Jovanović



Saopštenja | Sreda, 20. 04. 2011. | Komentara: 0

Blaga kazna za vođe Obraza

Novi Sad, 20. aprila - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je presuda vođama organizacije Obraz, zbog organizovanja nereda tokom Parade ponosa 10. oktobra prošle godine trebalo da bude oštrija. Tim pre jer je tom prilikom povređeno više od 140 ljudi, a pričinjena je i velika materijalna šteta.
Saopštenja | Utorak, 19. 04. 2011. | Komentara: 0

Preterana medijska halabuka oko štrajka Tomislava Nikolića

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra preteranom medijsku halabuku nastalu oko štrajka predsednika jedne formalno vanpralamentarne stranke.
Saopštenja | Sreda, 13. 04. 2011. | Komentara: 0

Razbijen prozor na prostorijama LSV u Rumi

NOVI SAD - Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje napad na prostorije svog opštinskog odbora u Rumi.

Danas oko 13 časova nepoznati napadač je kamenicom razbio prozor na prostorijama LSV, koje se nalaze na prvom spratu zgrade u Glavnoj ulici. Samo pukom srećom, tri osobe koje su se u tom trenutku nalazile u prostoriji nisu povređene, iako je kamenica prošla tik pored glave jedne od njih.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook