Zaustaviti pokušaj rehabilitacije fašizma u Novom Sadu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Utorak, 05. 02. 2013. | Komentara: 0

Zaustaviti pokušaj rehabilitacije fašizma u Novom Sadu

NOVI SAD, 05. februar – Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Novi Sad poziva gradsku vlast da se javno, jasno i glasno odredi prema skandaloznoj izložbi kojom se rehabilituju fašizam i umanjuju značaj i žrtve Narodnooslobodilačke borbe u Drugom svetskom ratu. 

LSVTokom šest meseci od dolaska nove gradske vlasti, u Novom Sadu je došlo do favorizovanja ćirilice, prebrojavanja pripadnika nacionalnih zajednica, skidanja zastave AP Vojvodine sa nekih gradskih preduzeća i prekrajanja istorije grada.

Takav politički ambijent je doveo do toga da se u prostorijama izdavačke kuće „Prometej“ u Novom Sadu, upriliči izložba koja zapravo abolira kvislinšku, zločinačku vladu Milana Nedića i fašističku organizaciju „Zbor“, koji su bili odgovorni za formiranje Zavoda i interniranje antifašističke omladine u Smederevskoj Palanci.

Izložba „Ni koledž ni tamnica“ taj Zavod predstavlja kao nekakvu pedagošku ustanovu, a reč je o logoru ograđenom žicom i obezbeđenom naoružanom stražom Nedićevih žandarma, u kome je antifašistička omladina nasilno odvojena od svoje sredine bila izložena sistematskoj fašističkoj indoktrinaciji. Oni koji su se opirali, bili su izlagani najsurovijoj torturi, a za pokušaje bekstva iz logora uhvaćeni omladinci bili su deportovani u logor na Banjici i potom streljani.

Redovnu kontrolu nad Zavodom sprovodila je zloglasna kvislinška Specijalna policija, dok su u logor često svraćali predstavnici nemačkih okupacionih vlasti.

Bez obzira da li je učestvovala ili pomogla ovu izložbu, vlast u gradu koji je toliko propatio zbog fašizma mora da se ogradi od ovog skandala.

Što se „Prometeja“ tiče, najmanje što duguje Novom Sadu je izvinjenje.

Gradski odbor
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Novi Sad



Saopštenja | Ponedeljak, 28. 03. 2016. | Komentara: 0

LSV pozdravlja ukidanje presude paorima

NOVI SAD, 28. mart - Liga socijaldemokrata Vojvodine pozdravlja odluku Apelacionog suda da se ukine prvostepena presuda paorima iz Gakova, koji su ekspresno osuđeni zbog toga što su čuvali državnu oranicu od uzurpatora.
Saopštenja | Nedelja, 27. 03. 2016. | Komentara: 0

LSV osuđuje današnji napad na aktiviste DS

Liga socijaldemokrata Vojvodine najoštrije osuđuje svako nasilničko ponašanje, a posebno u izbornom procesu. Današnji napad na pripadnike DS od političkih protivnika ima isti rukopis kao i nedavni napad obezbeđenja SPS. Oba napada promovišu nasilje i precizno razotkrivaju kakvo društvo mogu da kreiraju pripadnici tih političkih organizacija. 
Saopštenja | Nedelja, 27. 03. 2016. | Komentara: 0

Reosnovati Pokrajinski zavod za statistiku

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži reosnivanje Pokrajinskog zavoda za statistiku. Utemeljenje za ovakvu našu inicijativu nalazi se u Statutu AP Vojvodine na koji je Narodna skupština Republike Srbije dala prethodnu saglasnost, a u kome stoji da AP Vojvodina prikuplja i obrađuje statističke podatke na svojoj teritoriji, izjavila je danas članica Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine mr Maja Sedlarević.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook