Zaustaviti umanjivanje stečenih prava nacionalnih zajednica

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Sreda, 22. 01. 2014. | Komentara: 0

Zaustaviti umanjivanje stečenih prava nacionalnih zajednica

Novi Sad, 22. januar - Odlukom Ustavnog suda, kojom je neustavnim proglašeno niz članova Zakona o nacionalnim savetima Republike Srbije, stvoren je osnov za novo umanjivanje stečenih prava nacionalnih zajednica.

LSV
 
Podsetimo, Liga je u novembru upozorila da se Zakonom o mreži sudova razbijaju utvrđena sedišta sudova i javnih tužilaštava u Vojvodini, s jasnom namerom da se na taj način demontira njena geografska granica i njena autonomija, i to po cenu da se pritom najgrublje krše prava nacionalnih zajednica na upotrebu maternjeg jezika.

Prava nacionalnih zajednica u Republici Srbiji zagarantovana su Ustavom, kao i brojnim međunarodnim dokumentima, na čije poštovanje se Republika Srbija obavezala.

Nakon ove odluke Ustavnog suda republička vlast bi trebalo da formira radnu grupu koja bi brinula o tome da se prava nacionalnih zajednica ne umanjuju, a u kojoj bi učestvovali predstavnici svih nacionalnih zajednica.


Aleksandar Marton
pokrajinski poslanik i potpredsednik
Izvršnog odbora LSV



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook