Saradnjom institucija protiv nasilja u porodici

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 05. 04. 2012. | Komentara: 1

Saradnjom institucija protiv nasilja u porodici

NOVI SAD – Novi Sad mora insistirati na uspostavljanju sveobuhvatne mreže institucija koja bi se zajedničkim naporima suprotstavila nasilju u porodici, koje je sve češće u našem društvu, ocenila je za “NS Reporter” portparolka Lige socijaldemokrata Vojvodine i kandidatkinja za gradonačelnicu Novog Sada Aleksandra Jerkov.

Aleksandra Jerkov

Kako navodi, u toj mreži bi trebalo da se nađu Centar za socijalni rad, domovi zdravlja, nadležna tužilaštva i policijski organi, a tek tada bi se mogao napraviti ozbiljan iskorak u borbi protiv porodičnog nasilja.

Zaslužena kazna za nasilnike

Jerkova dodaje da će se, bez obzira hoće li biti izabrana za gradonačelnicu Novog Sada ili ne, lično angažovati da se ovakav sistem što pre uspostavi.
– To bi trebalo da dovede do toga da, kada se žena koja je pretrpela nasilje u porodici javi uz Dom zdravlja, Dom zdravlja odmah o tom slučaju obavesti Centar za socijalni rad, policiju i Tužilaštvo. Isto bi važilo i za ostale institucije u toj mreži, a pored toga što bi se tako omogućilo kvalitetnije rešavanje problema nasilja u porodici, istovremeno bi to trebalo da garantuje da će nasilnici dobiti zaslužene kazne, te da žene koje su trpele nasilje neće ostati usamljene – ističe Jerkova. Ona ocenjuje da bi takva mreža bila efikasnija u obračunu sa nasilnicima, jer bi međusobnom saradnjom, pa i međusobnom kontrolom nadležnih organa, praktično na minimum bila svedena mogućnost da zbog proceduralnih i birokratskih prepreka neki slučajevi ne budu rešeni.

Krivci da odgovaraju

Naša sagovornica upozorava i da nakon izbora jedan od prvih zadataka nove gradske vlasti mora biti uspostavljanje jasnog sistema odgovornosti za sve što se dešavalo u prethodnim mandatima, a zbog čega su Novosađanke i Novosađani trpeli finansijsku štetu. Jerkova podseća da su se prethodnih nedelja pojavile informacije o prebacivanju novca iz gradske kase na Kipar, čime je plaćen nikada održan koncert, te da se svi još dobro sećaju nabavke behatona po astronomskim cenama. Takođe, dodaje Jerkova, aktuelna novosadska vlast je nasledila tužbu od 100 miliona evra zbog loše sklopljenog ugovora.
– Sa 100 miliona evra može se otvoriti 20 hiljada novih radnih mesta. Zbog toga je neophodno isterati te stvari na čistac i za sve te loše odluke neko mora snositi odgovornost – istakla je Jerkova. Tek onda, po njenim rečima, može se govoriti o narednim koracima, među kojima su privlačenje investicija i pravljenje evropskih projekata, koji su Novomm Sadu u proteklom periodu nedostajali.
– Novi Sad je grad koji nije aplicirao ni za jedan evropski projekat iako, na primer, na svega nekoliko kilometara odavde, u Kisaču, nema kanalizacije, kao ni u skoro svim ostalim prigradskim naseljima. A upravo je posao gradonačelnika, da se izbori da takve investicije dolaze u Novi Sad – navela je Aleksandra Jerkov.

Poštovanje i tuga

Aleksandru Jerkov mediji su primetili kada su se Novosađani spontano okupili 1. aprila kako bi upalili sveće za stradale u “Kontrastu”. Aleksandra ni sada nije htela ništa o tome da komentariše jer kaže da nema mesta komentarima. Bila je kod Miletićevog spomenika kao građanka, koja tuguje. Kao i mnogi drugi.



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook