Sedlarević: Pastor ne poštuje svoju reč

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 03. 11. 2014. | Komentara: 0

Sedlarević: Pastor ne poštuje svoju reč

NOVI SAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine glasaće za predlog rekonstrukcije Pokrajinske vlade, koju danas razmatra Skupština AP Vojvodine, istakla je tokom rasprave zamenica šefa poslaničke grupe LSV mr Maja Sedlarević. U nastavku pročitajte transkript govora Sedlarevićeve na sednici. 

LSV

Odbio da učestvuje u pregovorima

Vodeći računa o dobrom ponašanju, ali i o fer odnosu i istini, u obavezi sam samo u prvoj rečenici da se obratim gospodinu Ištvanu Pastoru, predsedniku skupštine u svojstu poslanika Saveza vojvođanskih Mađara, i da se osvrnem na njegovu malopređašnju diskusiju.
Poštovani predsedniče, mislim da ste sami sebe doveli u poziciju u kojoj se nalazite danas, odbijajući da učestvujete u pregovorima poslaničke većine koja vas je svojim glasovima izabrala za predsednika Skupštine AP Vojvodine. I mislim da ste obećanje koje ste unapred dali, da ćete podržati svaku odluku koja će proisteći iz pregovora Demokratske stranke i Lige socijaldemokrata Vojvodine, da ste tom odlukom sami sebe doveli u situaciju da danas svoju reč ne ispoštujete. I to je činjenično stanje.  Da je Savez vojvođanskih Mađara učestovao u pregovorima koji su trajali vrlo intenzivno nekoliko meseci, situacija bi možda bila drugačija danas. Ali to, na žalost, ne možemo da znamo s obzirom da ste odbili da učestvujete u ovim razgovorima.

Platforma za bolji život u Vojvodini

Da li je sve bilo dobro? Nije. Da li je vlada AP Vojvodine u prethodne dve godine ili od 2000. od kada je jedna koalicija na vlasti, uz neke izmene od mandata do mandata, bila na vlasti u AP Vojvodini? Nije? Da smo svi bili zadovoljni funkcionisanjem pokrajinske afministracije do ovih razgovora, do ovih pregovora ne bi došlo i verovatno ne bi smo bili u situaciji da danas razmatramo i glasamo o rekonstrukciji pokrajinske vlade. Platforma oko koje smo se okupili i o kojoj smo diskutovali prethodnih, mislim šest meseci ili pola godine, jeste platforma o svemu onome što je trebalo biti urađeno, a nije, o onome što treba da se uradi i onome što je zajednički zadatak svih nas u narednom periodu i što moramo da uradimo da bi život građanki i građana Vojvodine bio znatno bolji i drugačiji. 
Pregovori su trajali nekoliko meseci. Imali su promenljiv uspeh, mediji su to vrlo pažljivo, na žalost na nivou senzacije, pratili i javnost je mogla da prati tačno kako su oni tekli. Platforma oko koje bi trebalo danas, takođe, reći nešto više, sadržala je najrazličitije odredbe. Od toga da zajedno moramo da se borimo da Ustav Republike Srbije bude promenjen u delu koji se odnosni na nadležnosti AP Vojvodine, i to da autonomija mora da bude garantovana Ustavom u nekom narednom periodu, da ne bi smo dolazili u situaciju u kojoj smo danas, preko toga da su u jasnim rokovima zacrtani zadaci buduće Pokrajinske vlade.
I, ne. Nije se diskutovalo o kardovskim rešenjima kako to neki pokušavaju da impliciraju. Dokaz tome je takođe ono što je objavljiano tokom prethodnih meseci u sredstvima javnog informisanja. Platforma oko koje smo se okupili sadrži, osim promene Ustava, čitav niz jasnih stvari na kojima će pokrajinska administracija u narednom periodu, ja se iskreno nadam da se to biti period od godinu i po dana, do narednih redovnih pokrajinskih izbora, raditi.    

Intenzivirati rad na zakonskim predlozima 

Radićemo zajedno na donošenju novog Zakona o nadležnostima. Radićemo na tome da konačno Vojvodina dobije Zakon o finansiranju nadležnosti. U nekom prethodnom periodu, i to sam dužna da kažem kao poslanica Skupštine AP Vojvodine, zaboravili smo da Skupština Vojvodine može da bude ovlašćeni predlagač zakona. Ja se iskreno nadam, i s obzirom da se premijer Pajtić vratio u salu, evo i javno kažem da očekujem od rekonstruisane pokrajinske vlade da pred poslanike ove skupštine izađe sa nacrtom predloga Zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine. Jer, zaista smatram da Skupština Vojvodine, kao ovlašćeni predlagač mora da izađe pred Narodnu skupštinu Republike Srbije sa Predlogom zakona o finansiranju nadležnosti. I to mora da bude zajednički zadatak svih nas. 
Na prošloj sednici, kada smo diskutovali o obeštećenju Vojvodine zbog privatizacije Naftne industrije Serbije, rekla sam da je neophodno voditi dijalog. Jer, bez dijaloga nikakav rezultat nećemo postići. Bez dijaloga pokrajinske, lokalnih i republičke administracije, nema napretka i nema rezultata. Mislim da je kranji momenat da se sa republičkom administracijom ili Narodnom skupštinom Republike Srbije otvorimo dijalog o Zakonu o nadležnostima, o Zakonu o finansiranju nadležnosti, o promeni Ustava Republike Srbije. 
Pokrajinski zavod za statistiku nekima će zvučati trivijalno, ali s obzirom da imamo i zakonsko i statutarno utemeljenje za njegovo reosnivanje, sigurna sam da će biti tema već na jednoj od narednih sednica Skupštine AP Vojvodine i, nadam se, Narodne skupštine Repubilke Srbije. Kada se priča o kapitalnim ulaganjima, a obično se priča kada se donosi budžet ili rebalans budžeta, obično ukazujem na dve činjenice. Jedna je ta da je Republika Srbija, evo do današnjeg dana, samo na ime  kapitalnih ulaganja dužna  Autonomnoj pokrajini Vojvodini, a sve poštujući Ustav Republike Srbije, oko 150 milijardi dinara, što je sad već skoro pa tri buzdžeta AP Vojvodine. Druga stvar o kojoj uvek govorim jeste da su za mene kapitalna ulaganja ulaganja u zdravstvo i obrazovanje. 

Prioritet kapitalna ulaganja

I podsetiću vas na dva dokumenta koja moramo da poštujemo, a u kojima se nalaze poražavajući podaci o životu građanki i građana Vojvodine. Jedno je Regionalni prostorni plan AP Vojvodine, drugo je Program razvoja Vojvodine 2020. U oba ova dokumenta možete da pročitate koliko ima nepismenih u AP Vojvodini, koliko ima škola koje se zatvaraju ili smanjuju broj odeljenja, kakav nam je zdravstveni sistem, koliko bolesnih ide na jednog lekara i slično. Ja se iskeno nadam da ćemo u narednih godinu i po dana osim Zakona o finansiranju nadležnosti i Zakona o nadležnostima, Pokrajinskog zavoda za statitsiku, stići da uradimo nešto i od planiranih kapitalnih investicija.
Ne mogu a da budem toliko optimistična da će  biti izgrađen tunel kroz Frušku goru ili Kliničko-bolnički centar Novi Sad, jer Novi Sad nema Klinički centar. Ali sam sigurna da pokrajinska administracija u tih narednih godinu, godinu i po dana može bar da započne neki od ovih kapitalnih projekata i ostavi u nasledstvo nekoj budućoj pokrajinskoj administraciji da ove kapitalne projekte privede kraju. 
I, iskreno verujući u moć dijaloga, iskreno verujući u dobro ponašanje, zaista verujem da ćemo na ovoj sednici sačuvati visok stepen kulture i visok stepen međusobnog poštovanja kakav je uvek bio i odlikovao ovaj parlament. Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine glasaće za predlog Pokrajinske vlade. 

(BILSV, 03. 11. 2014)




Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2024. | Komentara: 0

Udruženi za slobodan Novi Sad

Ostavili smo različitosti po strani i pronašli zajedničke interese ključne za naš Novi Sad. Ujedinili smo se u široku koaliciju „Udruženi za slobodan Novi Sad“ kako bismo postigli ono najvažnije – promenu nezapamćeno štetne vlasti u našem gradu.
Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook