Seksualno vaspitanje i u 20 osnovnih škola

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 14. 11. 2014. | Komentara: 0

Seksualno vaspitanje i u 20 osnovnih škola

NOVI SAD – Širom Vojvodine, u 20 osnovnih škola, ove godine biće sproveden projekat „Zlatni most“ koji kroz niz kreativnih radionica nastoji da između učenika, roditelja i nastavnika razvije komunikaciju o temama vezanim za seksualno vaspitanje i reproduktivno zdravlje.

LSV

Projekat realizuje zrenjaninsko Udruženje "Skaska", uz podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, koji je za ovaj program izdvojilo 1,2 miliona dinara. Radionice drže Jasminka Petrović, autorka poznate knjige „Seks za početnike“ i psihološkinja Ivana Lukić.
 
Prirodni nastavak „Zdravstvenog vaspitanja“
 
- Prepoznali smo ovaj projekat kao izuzetno bitan, jer smatramo da je prirodni nastavak pilot projekta "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju", koji smo pokrenuli pre dve godine, a koji se danas realizuje u 66 srednjih škola širom Vojvodine  - kazala je pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić i dodala da se realizacijom projekta „Zlatni most“ taj program praktično proširio i na, za početak, 20 osnovnih škola u Vojvodini, gde su kroz radionice obuhvaćene tri najbitnije ciljne grupe – deca, roditelji i nastavnici. Ona je istakla i da je ovaj projekat važan jer se granica upoznavanja tinejdžera sa seksualnom problematikom – seksualnim odnosima, reproduktivnim zdravljem, higijenom tela i prevencijom polno prenosivih bolesti drastično pomerila naniže, i to na niži osnovnoškolski uzrast.
 
- Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se čak od četvrte godine predškolskog uzrasta deca upoznaju sa sadržajima vezanim za seksualnu problematiku, naravno shodno njihovom poimanju sveta u tom trenutku, pre svega da steknu elementarna znanja o svom individualnom biću, pa onda u odnosu na prijatelje, drugare i vršnjake iz grupe - navela je Tepićeva.
 
Radionice održane u Zrenjaninu i Kikindi
 
Ona dodaje da su svi svesni činjenice koliko je važno da se mladi upoznaju sa sadržajima koji se tiču seksualnog vaspitanja i reproduktivnog zdravlja, ali veruje da će istraživanja pokazati da je srednjoškolski uzrast kasno doba za uvođenje ovih sadržaja.
 
- Međutim, morali smo od nečega krenuti da bismo ostvarili naš krajnji cilj, a to je da predložimo nadležnom republičkom ministarstvu uvođenje seksualnog vaspitanja i reproduktivnog zdravlja kao obavezan predmet u obrazovni sistem Republike Srbije - kazala je Marinika Tepić i dodala da će Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu na proleće sačiniti uporednu analizu o tome koliko se odmaklo sa realizacijom programa seksualnog vaspitanja u srednjim školama.
 
- Verujem da smo na dobrom putu sa realizacijom našeg programa, o čemu svakako svedoči i veliki broj škola koje su se do sada uključile. To je, sigurna sam dobar argument, da se, kada se predlog o uvođenju seksualnog vaspitanja u redovno obrazovanje nađe na dnevnom redu, poslanici zamisle nad ovom inicijativom i da je podrže - kazala je sekretarka Tepić.
 
Radionice su do sada održane u Zrenjaninu i Kikindi, a u narednom periodu biće održane u još petnaestak gradova širom Vojvodine. Na kraju projekta, učesnici će imati priliku da pogledaju predstavu pozorišta DADOV rađenu po knjizi „Seks za početnike“.
 
(BILSV, 14.11.2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook