Šibul: Još više ulagati u poljoprivredu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 23. 12. 2014. | Komentara: 0

Šibul: Još više ulagati u poljoprivredu

NOVI SAD - Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine Miloš Šibul tokom rasprave o budžetu AP Vojvodine za 2015. godinu osvrnuo se na budžet za poljoprivredu, ukazujući da se u odnosu na prošlu godinu dosta toga promenilo. Transkript njegovog govora je u nastavku:

Sibul

Gledajući budžet od prošle godine i od ove godine, mogu da primetim da se dosta toga promenilo u finansiranju u poljoprivredi. Ono što možemo da primetimo, to je da su sve oblasti zastupljene, kako u stočarstvu, ratarstvu, povrtarstvu i vinogradarstvu, što je jako bitno, jer je poljoprivreda jedina grana u državi koja ima veći izvoz nego uvoz.

Kao neko ko se i sam bavi poljoprivredom, mogu da primetim da su ove godine ubačene i stavke koje omogućuju da sami proizvođači - paori, mogu da organizuju svoju proizvodnju tako da naprave svoja podna skladišta i silose. Jer, svedoci smo da u ovo današnje vreme, kada neko preda svoju robu više nije vlasnik svoje robe, jer ne može da je podigne i proda po ceni koju susedna opština daje. Tako da, kada poljprivrednici budu pravili svoja skladišta, moći će da budu vlasnici svojih proizvoda i moći će da dobiju bolju ili veću cenu, kao što je u okruženju.

Osvrnuo bih se na potrebu da se Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, zajedno sa Poljoprivrednim fakultetom objedine zajedno sa prognoznim službama, koje je i sam Bogaroški pomenuo. To je od velikog značaja, jer je to budućnost u kojoj sami možemo da pratimo prognozne službe i sami možemo da znamo kad da reagujemo da bi sačuvali prinose da bi sačuvali svoje useve. Ono što bih apelovao, to je da objedinimo nauku i struku i same proizvođače kako bi došli do što većih prinosa.

Zašto to govorim? Zato što sam došao do podatka da su 60-ih godina sakupljeni eminentni stručnjaci iz poljoprivrede i da su dobili zadatak da naprave sorte pšenice, kukuruza, suncokreta i soje. Sakupili su se razni genetičari, fitopatolozi i za 10 godina su napravili sorte koje su bile takve da ih Evropa nije imala. Danas je to jako loše. Danas nemamo reprezentne hibride, stranci su došli i uneli su svoje sorte. Tako da bih zamolio da se objedine i da ponovo Pokrajinska vlada organizuje isti takav skup, da se omoguće sredstva da zajedno sa stručnjacima ponovo vrate Institut, da ponovo vrate naše školstvo, kako bi mogli da proizvedemo još bolju poljoprivredne proizvode.

(BILSV, 23. 12 .2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook