Šibul: Neophodno je doneti strategiju poljoprivrede

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 04. 05. 2015. | Komentara: 0

Šibul: Neophodno je doneti strategiju poljoprivrede

KOVAČICA – Poljoprivredni proizvođači su nezadovoljni otkupnim cenama jer rade cele godine a nemaju zagarantovanu cenu nijednog proizvoda, istakao je Miloš Šibul, predstavnik Lige paora Vojvodine.

LSV

Gostujući na TV Kovačica, Šibul je ocenio da se u takvoj situaciji može reći da su paori praktično kockari jer rade a ne znaju za koju cenu. Upozorio je da je zbog toga neophodno da na državnom nivou postoji poljoprivredna strategija, makar za period od deset godina, pa da paori znaju zna šta će da se radi, kako da seju, koju količinu i koje kulture.

Precizirati potrebe proizvodnje

– Zna se koliko država Srbija ima stanovnika, zna se koliko stanovnicima treba i žita i kukuruza i suncokreta. Resto mogu da stave u magacine za robne rezerve i da vidimo da li smo mi u stanju da proizvedemo više za neki izvoz, da uhvatimo korak sa Evropom – navodi Šibul. Dodao je da Liga paora traži da se napravi strategija koja bi uključivala znanje eminentnih stručnjaka, poljoprivrednog fakulteta i drugih institucija koje se bave poljoprivrednom, kao i samih paora.

Subvencije dati u pravo vreme

Upozorio je i da subvencije nisu subvencije, nego pre pomoć države, te da uvek dođu u nevreme.
– Sada je momenat kada država traba da zalegne i pomogne poljoprivrednom proizvođaču da obezbedi adekvatan repromaterijal, kvalitetno đubrivo – upozorio je Šibul. Govoreći o najavljenim ulaganjima Arapa u poljoprivredu, Šibul je rekao da nisu samo oni zainteresovani za naše zemljište već svi koji se bave poljoprivredom, te da bi je uzeli i naši paori, da im je ponuđena pod istim uslovima.

Loš tretman paora


Govoreći o odnosu ministarstva za poljoprivredu prema zemljoradnicima i njihovim problemima, Šibul je ocenio da ih ministarstvo tretira kao „devetu rupu na svirali“.
– Svega 3, 4, 5 procenata republičkog budžetu je namenjeno za granu koja jedina ima veći izvoz nego uvoz. Umesto da se ulaže u poljoprivredu, u ljude koji to rade, koji imaju proizvodnju i mesa i mleka... Kao da žele da propadnu svi paori, pa da se zemlja rasproda, zaključamo i eto – upozorava Šibul dodajući da je, s druge strane, pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu povećao budžet, što pokazuje da se može i tako.
– Pokrajinski sekretar za poljoprivredu je obišao sigurno 90 odsto opština u Vojvodini u kojima je reklamirao konkurse koji su raspisani, da ljudi to čuju, znaju, vide i odluče se na koje će da se jave. Uslovi su dosta povoljni, povoljniji od banaka – kaže Šibul.

Borba za zajednički boljitak

Miloš Šibul je ukazao i da je Liga jedna stranka koja prepoznaje probleme paora, zbog čega je i napravila Ligu paora Vojvodine, kao interesnu organizaciju, koja bi trebalo da se izbori za boljitak svih poljoprivrednih proizvođača.
– Svi dolaze pred izbore, slikaju se, muzu krave, voze traktore... A kako prođu izbori, tako se zaboravi svaki poljoprivredni proizvođač. Mi svi imamo isti problem i hoćemo da ga rešimo – kaže on podsećajući da je na osnivanju Lige paora bilo preko 100 poljoprivrednika iz cele Vojvodine.

(BILSV, 04. 05. 2015)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook