Sistem vodoprivrede u Vojvodini jedva održiv

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 22. 11. 2012. | Komentara: 0

Sistem vodoprivrede u Vojvodini jedva održiv

NOVI SAD – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Daniel Petrović rekao je da će poslanička grupa LSV podržati usvajanje informacije o Predlogu reorganizovanja obavljanja vodoprivredne delatnosti na teritoriji AP Vojvodine.

LSV

On je pozdravio što je pokrajinska administracija počela sa rešavanjem ovog problema, ističući da treba rešiti i problem finansiranja funkcionisanja kasnijih preduzeća koja će raditi u vodoprivredi.

Srednji Banat najurgentniji


Petrović je rekao da je problem vodoprivrede u Vojvodini nerešen već 20 godina. Kako je rekao, u tom periodu nije bilo novca u državi, pa samim tim nije bilo para ni u vodoprivredi, što je, uz nejasna zakonska rešenja, dovelo do toga da je sistem vodoprivrede u Vojvodini jedva održiv. On je naglasio da ovo pitanje zahteva i mnogo ozbiljniji pristup i uključivanje države i stručnjaka iz vodoprivredne oblasti, jer, kako je istakao, pitanje odbrane od poplava u centralnoj Srbiji treba rešiti na jedan način, a u Mačvi, Vojvodini i Beogradu na sasvim drugačiji način.
Petrović je upitao i zašto je odabrano samo pet preduzeća da se reši njihovo pitanje i predložio da se odabir preduzeća uradi ne samo po teritorijalnoj rasprostranjenosti, već i po urgentnosti rešavanja problema. Kako je naveo, poplave u srednjem Banatu 2006. godine stavljaju ovaj region Vojvodine u sam vrh hitnosti.

Rešiti problem bez političkog poentiranja

Daniel Petrović je rekao da bilo koje nametanje i političko poentiranje na vodoprivredi ne sme da se desi, jer će nas skupo koštati. On je dodao da je, dok je bio pokrajinski sekretar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, Skupština AP Vojvodine tražila od republičke administracije da se reši ovaj problem.
- Na inicijativu pokrajinske vlade, 2008. godine, doneta je odluka o prisajedinjenju tih preduzeća sa JP „Vode Vojvodine“. I onog trenutka kada smo tražili od republičke administracije  da nam odobri takav model, da kao javno preduzeće uđemo u sva društvena preduzeća i sagledamo njihove mogućnosti, bili smo blokirani. Dovedeni smo do toga da je 2010. godine istekao rok za privatizaciju, dokle smo mogli društveni kapital da pretvorimo u državni ili privatni. Nismo uradili ni jedno ni drugo, samo je tim preduzećima otežano poslovanje – napomenuo j e Petrović.

Najbolji petogodišnji plan
za 21.000 km kanala


Pokrajinski poslanik Daniel Petrović istakao je da se u izboru restrukturiranja preduzeća između modela privatizacije ili stavljanja pod kontrolu države treba izabrati ovaj drugi i da to mora biti jedinstven sistem u Vojvodini. Međutim, istakao je i da je za poslanike LSV prihvatljiv i predloženi model gde će država biti većinski vlasnik preduzeća.
Kada je u pitanju finansiranje ovih preduzeća, Petrović je naglasio da se za vodoprivredu moraju naći sredstva jer od nje zavisi agrar. Istakao je da se mora napraviti sistemsko rešenje za 21.000 kilometar kanalske mreže, dodavši da bi najbolje bilo napraviti petogodišnji plan koji bi bio uslaglašen za celu teritoriji Srbije.

(BILSV, 22.11.2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook