Školski sport podići na nivo javnog zdravlja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 27. 08. 2014. | Komentara: 0

Školski sport podići na nivo javnog zdravlja

NOVI SAD – Javna rasprava o Predlogu nacionalne strategije razvoja sporta u Republici Srbiji za period od 2014. do 2018. godine održana je danas u Skupštini AP Vojvodine.

LSV

Ovo je četvrta po redu javna rasprava, koju poslednjih meseci organizuje Ministarstvo omladine i sporta kako bi je prodiskutovali sa eminentnim sportskim radnicima i najpozvanijima u ovoj oblasti.
 
U svom uvodnom obraćanju, pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić je istakla nedostatke koji su primećeni u tekstu Predloga strategije, a sa čime su se složili i ostali učesnici. Ona je skrenula pažnju na nekoliko krucijalnih pitanja na koje je potrebno odgovoriti u samoj Strategiji pre njenog donošenja.
 
Prvo pitanje Tepićeve odnosilo se na pitanje školskog sporta, odnosno zašto u ovom dokumentu on nije podignut na nivo javnog zdravlja već se može posmatrati kao rekreativni sport. Drugo pitanje se odnosilo na to da Strategija ne govori mnogo o načinu samog finansiranja u sportu. Ona je ovom prilikom, takođe, skrenula pažnju i da je otvoreno pitanje centralizacije finansiranja u sportu, odnosno da bi moglo da dođe do toga da se ukine pravo lokalnoj samoupravi i Autonomnoj pokrajini Vojvodini na odlučivanje kada je reč o dodeli finansijskih sredstava i da će ako dođe do toga u budućnosti odluke o finansiranju donositi Ministarstvo omladine i sporta. Marinika Tepić je naglasila i da deo sredstava koji se prikupi od poreza na igre na sreću treba da pripadne i pokrajini ili lokalnim samoupravama na teritoriji AP Vojvodine.
 
U debati koja je trajala pet sati moglo se čuti dosta činjenica na kojima bi se još dosta moralo raditi kako bi Predlog nacionalne strategije razvoja sporta, kada uđe u skupštinsku proceduru na usvajanje, bio potpun. Predstavnici Ministarstva omladine i sporta su otklonili neke nedoumice tokom trajanja današnje javne rasprave, ali ostalo je još da se sugestije koje su danas iznete kako od strane stručnjaka iz Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta, tako i iz Sportskog saveza Vojvodine i profesora fakulteta, uvrste u tekst Predloga strategije.

(BILSV, 27.08.2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook