Slaviša Grujić osudio govor mržnje u medijima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Ponedeljak, 11. 02. 2013. | Komentara: 0

Slaviša Grujić osudio govor mržnje u medijima

NOVI SAD – Potpredsednik Vlade AP Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić istakao je danas da je slika štampanih medija na kioscima jeziva i da je govor mržnje otišao predaleko, što je nedopustivo.



LSVOn je na okruglom stolu pod naslovom "Povratak u devedesete? - Medijske slobode i politika nasilja" koji je organizovalo Nezavisno društvo novinara Vojvodine, rekao da će se taj problem postepeno rešavati na demokratski način.

Na tribini su, osim Grujića, uvodna izlaganja izneli i šefica Medijskog odeljenja OEBS-a u Srbiji Dragana Solomon Nikolić, programska direktorka RTV-a Sanda Savić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović i predsednik Nezavisnog društva novinara Vojvodine Dinko Gruhonjić.

Oni su se saglasili da Srbija danas podseća na Srbiju devedesetih. Veliki je broj medija tek sredstvo za promociju nacionalističke ideologije, govora mržnje, politike nasilja, kao i alat za difamaciju političkih neistomišljenika, novinara i organizacija civilnog društva. Ultranacionalisti prave spiskove "nepodobnih", javno pozivajući na linč. Istovremeno, država ili ne reaguje, ili ih čak prećutno podržava. Nisu ugrožene samo medijske slobode već i bezbednost, pa i životi pojedinaca koji su u društvu "markirani" kao "neprijatelji nacije", prevashodno zbog političkog stava ili etničke (ne)pripadnosti. U pozadini, iza pozornice javnosti vodi se bitka za preuzimanje medija koji nisu po volji novih vlasti.

- Ovde smo se danas okupili svi mi, koji smo bili tu i pre 23 godine, kada se o istim ili sličnim temama razgovaralo. Niko od nas ne želi da se to vreme vrati, iako je očigledno da stanje u medijima podseća na sliku tih godina. Taj problem nije ni počeo da se kvalitetno raščišćava. Mislili smo da će se demokratizacijom društva  i stanje u medijima samo po sebi srediti, međutim očigledno je da su mediji sazreli u ratovima, mržnji, sankcijama i da je sve to uzrok današnjeg haotičnog stanja – istakao je Grujić i objasnio da Pokrajina ne može direktno da pomogne medijima, ali da se moraju preduzeti mere jer situacija postaje kritična.

- Deset godina smo se bavili ovim problemom, a tek sada ćemo se baviti, jer je slika štampanih medija na kioscima jeziva: naslovi puni uvreda, spletki i opscenih reči, što nas podseća upravo na te 90-te godine. Najveći je problem što je govor mržnje otišao predaleko pa se tako preti i RTV-u, urednicima i rukovodiocima, preti se Dinku Gruhonjiću i kome sve ne, a to je nedopustivo i zato ćemo kroz zdravu komunikaciju i na demokratski način ove probleme iznositi i postepeno ih rešavati – dodao je on.

- Pretnje životom novinarima ukoliko se drznu da pričaju ono što vide i ne daj Bože, kako se u poslednje vreme pojavilo, da budu druge nacije. Sad se ponovo vraćamo na početak, jel mi to stvarno imamo medijsku scenu u Srbiji?! Jer ako je to medijska scena, onda hajde da mi zatvorimo medije, jer nismo očigledno ništa naučili za ovih dvadeset godina – zaključio je Slaviša Grujić.
 
 (BILSV, 11.02.2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook