Slaviša Grujić posetio kamp podvodnog arheološkog istraživanja

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 23. 08. 2013. | Komentara: 0

Slaviša Grujić posetio kamp podvodnog arheološkog istraživanja

NOVI SAD - Povodom završetka letnjeg kampa arheološkog istraživanja Podvodnih istraživača Vojvodine, koji je održan od 14. do 18. avgusta na lokaciji Senćanske bitke uz Tisu, potpredsednik Vlade Autonomne Pokrajine Vojvodine i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić posetio je opštinu Senta, gde je razgovarao sa organizatorima podvodnog arheološkog istraživanja i sa čelnicima senćanske opštine.

LSV

Tokom susreta i razgovora sa istraživačima Rikorom Laslom i Habramom Đerđuom, kao i sa gradonačelnikom Sente, Rudolfom Cegledijem, Grujić je istakao značaj arheoloških istraživanja reke Tise i pronalaženje eksponata iz Senaćanske bitke i ukazao na činjenicu da je ovaj projekat od izuzetnog značaja ne samo za Vojvodinu već i šire. Topovska đulad, mamuze, noževi, handžar, deo konjske opreme i municija samo su deo arheoloških pronalazaka koje su istraživači pronašli u mulju i talogu reke Tise, gde su se nalazili preko tri veka.

- Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje znatnim sredstvima pomaže očuvanje kulturnog nasleđa, kao i njegovu zaštitu, te veliku pažnju posvećuje značajnim istorijskim datumima - rekao je Slaviša Grujić i podsetio:

- 11. septembar 1697. godine je podjednako značajan datum na istorijskoj mapi kako Vojvodine i Srbije, tako i Evrope, jer se zahvaljujući pobedi austrijskog vojskovođe Eugena Savojskog nad sultanom Mustafom II, promenila i granica Austrougarskog carstva. Sve ove činjenice jesu razlog da u narednim godinama, u skladu sa mogućnostima Sekretarijat podrži i izgradnju spomen obeležja kraj Tise, i obeležavanje godišnjice Senćanske bitke - kazao je on.

(BILSV, 23.08.2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook