Smanjiti kapacitete u ustanovama socijalne zaštite

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 22. 10. 2014. | Komentara: 0

Smanjiti kapacitete u ustanovama socijalne zaštite

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Nada Lazić istakla je da će poslaničke grupa LSV podržati izveštaj zaštitnika građana o radu Nacionalnog mehanizma za prevenciju torture za 2013. godinu.

LSV

Ona je dodala da poslanici LSV u Narodnoj skupštini pozdravljaju praksu da se ti izveštaji donose na godišnjem nivou i da će sve sugestije koje su u njemu iznete videti kao poboljšanja u narednom izveštaju.

Komentarišući sam izveštaj, Lazićeva je tokom današnje skupštinske rasprave istakla i da je u tekstu naznačeno da postoje nedostaci kada je u pitanju položaj osuđenih lica u sistemu izvršenja krivičnih sankcija, da su kazneno popravni zavodi prenaseljeni, da su aktivnosti  vaspitača u radu sa osuđenicima sporadične, kao i da je radno angažovanje osuđenih nedovoljno. Prema njenim rečima, upravo bi se u radnom angažovanju osuđenika mogao napraviti veliki pomak, jer je nepotreban zajednički smeštaj za ljude koji su na izdržavanju kazne zbog saobraćajnog prekršaja i teških kriminalaca i povratnika. Lazićeva je napomenula da, primera radi, u Novom Sadu leti nema radnikaza košenje trave i čišćenje slivnika, a da postoji još čitav niz zanimanja u javnokomunalnom sektoru na kojima bi osuđenici na tri godine mogli da rade, u skladu sa zakonom.

Poslanica LSV je istakla i da ju je iznenadio deo u izveštaju zaštitnika građana u kom se navodi da u 21. veku lekari u zatvorima pacijente pregledaju obučene, da ne postoje protokoli u postupanju prilikom tih pregleda, da nema sistematskih pregleda, kao i da lekari uglavnom  ne ostvaruju svoju ulogu u zaštiti od zlostavljanja.

Kada je u pitanju položaj maloletnika i žena u zatvorima, prema rečima Nade Lazić, i u ovoj oblasti postoji dosta problema. Kako ističe, u izveštaju se navodi da je u neadekvatnim prostorima smešteno i po 200 osoba, a kada se radi o maloletnicima, stvaraju se jaki neformalni sistemu pa se stvara nemogućnost adekvatnog tretmana. Ona je istakla daje Odbor za prava deteta Skupštine Srbije, gde je Lazićeva zamenica predsednice, preporučio Narodnoj skupštini da obaveže nadležne državne organe da inteziviraju aktivnosti na smanjivanju kapaciteta postojećih rezidencijalnih ustanova socijalne zaštite, a da se to posebno ima u vidu kada su upitanju ustanove za smeštaj dece sa mentalnim ili intelektualnim smetnjama.

(BILSV, 22.10.2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook