Smanjivanje budžeta - omča oko vrata lokalnih samouprava

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 22. 10. 2013. | Komentara: 0

Smanjivanje budžeta - omča oko vrata lokalnih samouprava

ZRENJANIN - Pokrajinski poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine i odbornik u Skupštini grada Zrenjanina Aleksandar Marton  upozorio je danas na nesagledive posledice najavljenih poreskih reformi po funcionisanje lokalnih samouprava u Republici Srbiji.

LSV

Kako je rekao, Vlada Republike Srbije najavila je smanjivanje poreza na zarade, i savim je jasno da će najveći gubitnici biti gradovi i opštine.

Koliko se škola i vrtića moglo renovirati za uskraćen novac?


- Proces rigidne centralizacije u našoj državi godinama pustoši budžete lokalnih samouprava. Nažalost, sada imamo tendenciju daljeg stezanja „omče oko vrata“ predstavnicima lokalnih samouprava, pa samim tim i građankama  i građanima. Kao da nije bilo dovoljno smanjivanje poreza na zarade od pre pola godine – naglasio je Marton. On je dodao da je procena da je to  za rezultat imalo smanjivanje budžeta grada Zrenjanina  za oko 250 miliona dinara.

- Koliko je škola i vrtića moglo da se renovira za ta uskraćena dva procenta? Koliko je ulica moglo da bude asfaltirano u Ečki, Tomaševcu, Farkaždinu ili Belom Blatu? Koliko bi talentovanih učenika ili studenata moglo da dobije stipendije i da nesmetano nastavi svoje školovanje - upitao je Marton. On je napomenuo i da je Grad Zrenjanin zadužen za predškolsko i osnovno obrazovanje, kao i primarnu zdravstvenu zaštitu, pa je prema njegovim rečima, sasvim  sigurno da obrazovni i zdavstveni sitem u Zrenjaninu trpi, i da će još više trpeti posledice smanjivanja priliva  u gradski Budžet.

- Liga socijademokrata Vojvodine postavlja pitanje ko ima pravo da Zrenjaninu oduzme još nekoliko procenata budžetskih sredstava i nekoliko desetina ili stotina miliona dinara preseli iz gradskog Budžeta? - upitao je on i istakao da je Zrenjanin već dovoljno devastiran i unazađen, da bi mogao da istrpi još jedan finasijski udar.

Skupština Zrenjanina da zaštiti lokalni dinar

Marton je pozvao Skupštinu grada Zrenjanina da ne ostane nema na ove pokušaje rezanja finansijskih prava lokalnih samouprava, i da zajedno sa ostalim lokalnim samoupravama stane u zaštitu lokalnog dinara.

- Od nekadašnje perjanice Jugoslavije, stigli smo do ranga ispodprosečne sredine, koja beleži samo 98 odsto prosečne plate Republike Srbije i 97 odsto stope zaposlenih u Republici Srbiji. Nova dva procenta manje značila bi još gore funkcionisanje lokalnih komunalnih sistema, a savim je sigurno da bi cene komunalnih usluga ponovo porasle  – upozorio je on, upitavši nije li poslednje povećanje cena vode i grejanja već dovoljno loše uticalo na, ionako loše, stanje u porodičnim budžetima.

– Još pre stotinak godina je rečeno da su lokalne samouprave škola i lice demokratije. Liga socijademokrata Vojvodine  se boji da su i škola i lice u veoma lošem stanju. Deklaracija o lokalnoj samoupravi  Saveta Evrope, koju je Srbija ratifikovala 2007. godine,  garantuje pravo građana na lokalnu samoupravu. Nemojmo dopustiti da se to pravo krši, a Zrenjanin, Kikinda, Bečej ili Bela Crkva guše i gaze – poručio je Aleksandar Marton.

(BILSV, 17.10.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook