Smišljeno podmeću priču o otcepljenju Vojvodine, a mi ga i nećemo

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Iz medija | Četvrtak, 15. 02. 2018. | Komentara: 0

Smišljeno podmeću priču o otcepljenju Vojvodine, a mi ga i nećemo

BEOGRAD - Srbija munjevitom brzinom stoji u mestu. Da ona negde ide verovatno bi negde stigla. Ustvari, nju razvlače između Zapada i Istoka, ističe predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. On je gostujući na televiziji Balkan info napomenuo da je upravo zbog tog rascepa između istoka i zapada Srbija u komplikovanoj ekonomsko-političkoj situaciji. 

LSV

Ruska propaganda je u ozbiljnoj ofanzivi

- Sa jedne strane, najveći donator nepovratnih sredstava za razvoj Srbije, koje se mere milijardama evra, je Evropska unija. Preko 40% spoljne trgovinske razmene Srbije je sa SR Nemačkom. Sa druge strane, najveći izvor energenata Srbije, praktično nezaobilazan, jeste Ruska Federacija. I sad, pokušajte da odsečete bilo koju od te dve grane, vi ćete doći u poziciju da plaćate vrlo tešku cenu. I zbog toga Srbija stalno pokušava da igra na toj oštrici noža što, naravno, ide jako teško. Naročito u poslednje vreme kada je Rusija, zbog raznih razloga, intezivirala svoju propagandnu delatnost na ovim prostorima. I ne samo na ovim, nego na celu EU – ističe Čanak.

On napominje da Rusija trenutno ima ofanzivni pristup u podizanju svog međunarodnog uticaja. 

- Prema izvorima kojima raspolažem, u 2018. godini Ruska Federacija je investirala milijardu i 800 miliona dolara u podizanje svog rejtinga i propagandu usmerenu na EU i zemlje koje su pretendenti na članstvo u EU. S druge strane, EU je odgovorila na taj izazov sa „ogromnom“ svotom od 400 hiljada evra, znači potpuna nesrazmera u velikoj meri i time smo dobili praktično situaciju da je ovoga trenutka ruska propaganda u ozbiljnoj ofanzivi – dodao je.

Čanak je naglasio da Srbija trpi strašne pritiske iz Moskve da se Srpsko-ruskom humanitarnom centru u Nišu prizna diplomatski status, ocenivši da taj centar nije humanitaran, već da se iza svega krije špijunaža. 

- I to nije čak ni obaveštajnog tipa, nego direktnog operativnog obaveštajno-kontraobaveštajnog rada, gde je poenta tog centra eksteritorijalnost – rekao je Čanak i pojasnio da zemljište i zgrada ambasade koja ima diplomatski status znači da taj prostor na kojem je ona je deo države koju zastupa. Drugim rečima, ko preskoči ogradu američke ambasade u Beogradu ne mora da poštuje srpske zakone već američke. 

- Kada bi taj humanitarni centar u Nišu dobio diplomatski status, to bi prestala da bude Srbija i postao bi prostor Ruske Federacije, gde više organi Srbije nemaju nikakva prava. Ne mogu da uđu i da kažu: Izvinite, vi ste ovde sada deponovali nuklearni otpad ili ste doneli atomsku bombu kojom hoćete da gađate nekoga na svetu ili ste uradili ovo ili ono, ili ste doneli hemijsko ili biološko oružje... jer ne smete da kontrolišete diplomatske pošiljke. Samim tim vi dolazite u poziciju da prodajete svoju zemlju u najbukvalnijem smislu te reči – pojasnio je lider LSV.

Dva fitilja na balkanskom buretu baruta

Kada je ubijen Oliver Ivanović, Čanak je rekao da mu to izgleda kao posao ruske službe. Navodi da ne zna ko je povukao obarač, ali da iz toga samo ruska država ima koristi - zaustavlja se briselski proces na Kosovu, jačaju se tenzije, pravi sebe bitnim faktorom za pomirenje... 

- Balkansko bure baruta iz njihove (ruske) perspektive ima dva glavna fitilja - to su Republika Srpska i sever Kosova. To su dva fitilja koja uvek možeš da zapališ. I to iz istog razloga i jednostavno ja to kažem – ponovio je i dodao da nakon što je to izjavio, ruski medij Sputnjik objavljuje svoj komentar o njemu, uz fotografiju na kojoj se vide on i njegov sin.

- To je, recimo, još nešto iz te plejade pretnji gde meni niko ništa nije rekao ni pretio, al se tačno zna kad se objavi u novinama fotografija sa članom porodice, to je poruka: Čuvaj se, imaš porodicu.  Naravno, ja odgovorim da što se mene tiče, znam, primio sam poruku, da me neće ućutkati, da će morati da mi pucaju  u leđa, kao Oliveru Ivanoviću, ako misle da ućutim. Ja neću da ćutim na njihove FSB-ovske svinjarije (FSB – Federalna služba bezopasnosti je direktni naslednik KGB-a) – rekao je Čanak. 

Nema ni NIS-a, ni Kosova, a ni Južnog toka

Komentarišući prodaju Naftne industrije Srbije, Nenad Čanak je rekao da je NIS plaćen manje nego što je vrednost sirove nafte koja se izvuče iz vojvođanske zemlje za jednu godinu. 

- Takav obrt kapitala ne postoji! A to je sve bilo: „ Kao to ćemo uraditi, a onda ćemo sačuvati Kosovo“, a biće i Južni tok, gde ćemo samo da odvrnemo i zavrnemo jedan ventil i padaće stotine miliona evra na tranzitu. Naravno, niti je Kosovo ostalo u Srbiji, Južnog toka nema, a nema ni NIS-a. To je jednostavno pravljenje energetske omče oko vrata Srbije o koju Srbija treba sama da se obesi – ocenjuje lider LSV. 

Segregacija postoji: građani plaćaju porez, a crkva ne

Nenad Čanak je ocenio i da u Srbiji građani nemaju ista prava i da segregacija postoji. Kao primer naveo je činjenicu da svaki građanin plaća PDV i porez, dok Srpska pravoslavna crkva ne plaća porez ni na proizvode koje prodaje u mreži svojih prodavnica, niti porez na imovinu koju poseduje. 

Podelu unutar crkve i očuvanje imovine i manastira na Kosovu i Metohiji Čanak je okarakterisao kao borbu za vlast, jer su, kako je rekao, političke ambicije mnogih vladika odavno vidljive. 

O Vulinu, Šešelju, Vučiću

Predsednik LSV je za Aleksandra Vulina rekao da je „klinički kompleksaš“, koji „oblači svoje cirkuske uniforme“ da bi nadomestio lične komplekse i doživeo jedan tip uzbuđenja jer nikad nije nosio vojničku uniformu. Za Vojislava Šešelja je kazao da je čovek koji je na zalasku svojih psihičkih i intelektualnih mogućnosti, što ne treba da čudi jer je 12 godina proveo u zatvoru, ali da je „jedna vrlo otrovna kombinacija, zato što je to kombinacija jednog brzomislećeg čoveka, obrazovanja i mržnje“. 

- Vojislav Šešelj je monstrum, to nema zbora. On je potpuno svestan da su njegove izjave vrlo lepljive za ljude koji nisu obrazovani, koji misle da neka kratka i preka rešenja nešto mogu da donesu itd. Mudriji od mene su rekli da samo generali misle da iz kompikovanih situacija ima jeftinih i brzih izlaza. E, Šešelj je taj koji vam odmah ponudi brzi izlaz. Pobiješ govna i gotova stvar. To je u dve reči Šešeljeva filozofija. Ali ono što je sa njim strašno to je sejanje mržnje, to insistiranje na tim gadostima i bljuvotinama koje on izgovara – naglasio je Čanak.

Kada je u pitanju Aleksandar Vučić, Čanak napominje da je on bio čovek za kojeg je Šešelj bio bog, koji je pričao o „100 za jednog“, kojem se može zameriti način ophođenja prema novinarima, ali da je on jedini koji je rekao popovima, kada su poplave bile u pitanju, da ćute ako nemaju ništa pametno da kažu, za vreme čijeg mandata je otvoreno 12 poglavlja u postupku priključenja sa Evropskom unijom... 

Upitan da li je Vučić preuzeo ideje od njega, Čanak ističe da ideje ne mogu da budu preuzete, te da on neguje isti vrednosni sistem već 28 godina. Međutim, kako kaže, Vučić je morao da napravi otklon od radikalske priče u kojoj je bio. Procenjuje da mu je u svemu pomogao Zapad koji je shvatio da je Srbiji potreban energičan lider. Upoređujući neke postupke Vučića i Borisa Tadića, navodi da se jednom prilikom sumnjalo da je Tadić bio na istom aerodromu sa Hašimom Tačijem, zbog čega ga je javnost u Srbiji gotovo pa na krst razapela. S druge strane, Vučić se sada rukuje Tačijem. Takođe, Vučić je mogao da za prmeijera postavi ženu iz mešovitog braka, otvoreno autovanu gej osobu. 

- Ja se sa Vučićem ne slažem. Nisam glasao ni za jednu vladu u kojoj je on bio. Jedini sam koji mu je u lice rekao da, od svih reči srpskog jezika koje je upotrebio u svojim ekspozeima koje je, ko Fidel Kastro čitao po sedam sati, jednu jedinu reč nikad nije izgovorio. Ni on ni gospođa Brnabić. Znate koja je to reč? Vojvodina. Tu reč ne mogu da izgovore. A imaju predsednika vojvođanske vlade. Predsednika Vlade Vojvodine ima ta ista stranka, a ne može da izgovori reč Vojvodina. Pa, čekaj, o čemu se tu radi? – upitao je Čanak i dodao:

- Vojvodina je crna mrlja na savesti kompletne te beogradske kvazielite. Naročito ove koja sebe proglašava za jako urbanu.

O statusu Vojvodine

Govoreći o statusu Vojvodine za koji se on i LSV zalažu, Čanak je rekao da je on decentralistički jer dok ne postoje čisti računi ne može da se ima ni zdrava ekonomija. 

- Kako možeš da imaš zdravu ekonomiju kad se sve, odakle god padne, stavi na gomilu a onda gazda deli kako njemu milo? Kakva je to ekonomija? Kad se zna gde su pare i kad nema sumnje da te neko potkrada, kad ti od toga koliko si zaradio imaš i benefita, koristi, onda možeš da se trudiš više da bi imao više. Ovako, kad ti živiš od države u kojoj ljudi samodoprinosom skupljaju pare između sebe, naprave gasnu mrežu, uvedu gas u selo, onda se pojavi Srbijagas i to uknjiži na sebe. Kako na tebe, mi podigli svojim rukama? Ne, to je gasna infrastruktura, to pripada Srbijagasu. Kako? Po kom kursu? O čemu se tu radi? – upitao je.

Naveo je da je predlog LSV bio da Srbija bude federacija, koja bi se sastojala od šest federalnih jedinica. To bi bile dve republike – Republika Vojvodina i Republika Kosovo, zatim dve pokrajine – Šumadija i Moravska i dve oblasti – glavni grad Beograd i Sandžak. Te federalne jedinice bi imale različite nivoe autonomnosti. Kako je napomenuo Čanak, na sličan način je organizovana Ruska Federacija. 

- Međutim, s obzirom na osamostaljenje Kosova, potrebno je ozbiljno revidirati sve to, moramo da izgradimo novi sistem. U svakom slučaju, Vojvodina mora imati svoju zakonodavnu, izvršnu, sudsku vlast. Ona mora imati sve svoje prerogative pokrajinske autonomnosti, kao, recimo, što ima Katalonija. Jer, Vojvodina ne može da ode dalje kao Katalonija u nezavisnost. Katlonija je bila u jednom periodu u istoriji nezavisna država, a Vojvodina nikad to nije bila. Zato što Vojvodina, upravo kao višenacionalna, kao multikonfesionalna, jeste prostor koji ima evropski, srednjeevropski potencijal kome treba dati šansu – rekao je Čanak.

On naglašava i da to ne znači da Vojvodinu treba otcepiti, niti je iko u Vojvodini govorio o njenom odvajanju od Srbije. 

- Nego je cela stvar u tome da oni stalno pumpaju tu priču zato što je to vrlo jednostavan spin. Kao, neće proći Čankova ideja o otcepljenju Vojvodine. Kad sam ja rekao da će se otcepiti Vojvodina? Nikad. Ali, to neće proći. ... Zašto se ta prevara radi? Zato da bi se ljudi, kojima je pun nos otcepljivanja, zgradili na samu priču o Vojvodini, jer onda si bezbedan od pitanja gde su pare. I bezbedan si od stare pitalice: Ako mi hoćemo naše pare, a oni hoće naše pare, čije su naše pare? I to je upravo suština programa Lige socijaldemokrata Vojvodine - Čije su naše pare? Kako je moguće da sve možemo i zarade i ovo i ono, osim da to ostane tamo gde je zarađeno? – upitao je Nenad Čanak. 

(BILSV, 15.02.2018)
Saopštenja | Sreda, 24. 07. 2024. | Komentara: 0

Osuđujemo izjavu Milice Đurđević Stamenkovski kojom relativizuje akušersko nasilje

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje izjavu ministarke za brigu o porodici i demografiju Milice Đurđević Stamenkovski kojom relativizuje akušersko nasilje.
Odbori LSV | Utorak, 23. 07. 2024. | Komentara: 0

Hitno pronaći i procesuirati odgovorne za nacionalističke incidente u Pančevu

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI izražava duboku zabrinutost i osudu povodom pojave uvredljivih i nacističkih grafita na više lokacija u Pančevu, uključujući i dečije igralište kod Tehničke škole „23. maj”. 
Izjave | Ponedeljak, 22. 07. 2024. | Komentara: 0

Nakon Radonjića, Olenika tužio i Miroslav Kurak

Miroslav Kurak, jedan od četvorice bivših pripadnika Državne bezbednosti (DB), koje je Apelacioni sud oslobodio optužbi za ubistvo Slavka Ćuruvije, podneo je tužbu protiv Aleksandra Olenika, advokata i člana Predsedništva Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zbog njegove objavi na mreži X. ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook