Sprovesti odluku Skupštine Vojvodine o hrvatskom kao službenom jeziku

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 07. 03. 2021. | Komentara: 0

Sprovesti odluku Skupštine Vojvodine o hrvatskom kao službenom jeziku

Novi Sad, 07. mart 2021 - Liga socijaldemokrata Vojvodine zahteva od nadležnih pokrajinskih i državnih organa da u najkraćem mogućem roku sprovedu odredbe Ustava Republike Srbije i Statuta Autonomne Pokrajine Vojvodine koje se odnose na službenu upotrebu hrvatskog jezika u Autonomnoj Pokrajini Vojvodini.

LSV

Kao što je poznato, na osnovu Ustava Republike Srbije, Autonomna Pokrajina Vojvodina stara se o poštovanju i unapređivanju  prava pripadnika nacionalnih zajednica. Na osnovu člana 79. Ustava Srbije, Vojvodina je svojim Statutom i to u članu 24. sem srpskog jezika i ćiriličnog pisma, u službenu upotrebu uvela i mađarski, slovački, hrvatski, rumunski i rusinski jezika i njihova pisma.

Uvođenje hrvatskog jezika u službenu upotrebu od početka je nailazilo na velike prepreke.

Treba podsetiti da je Skupština Vojvodine, uz predsedavanje Nenada Čanka, još 2002. godine donela odluku da je i hrvatski jezik u službenoj upotrebi u radu Skupštine.

Nažalost, ustavne norme Republike Srbije i Statutom Vojvodine predviđena prava ne poštuju se u celosti.

Juče je svoje nezadovoljstvo statusom hrvatskog jezika u Vojvodini iznela i predsednica Hrvatskog nacionalnog saveta Jasna Vojnić.

Pitanje službene upotrebe hrvatskog jezika ne sme se svoditi samo na lokalno pitanje u pojedinim gradovima ili opštinama, nego je potrebno u potpunosti sprovesti odluke Skupštine Vojvodine i omogućiti službenu upotrebu hrvatskog  jezika na celoj teritoriji pokrajine.

Jasno je da su nacionalističke snage na prostorima bivše Jugoslavije i dalje veoma snažne i da pokušavaju da ustanove praksu postojanja naroda prvog, drugog ili trećeg reda, pa je baš iz tog razloga potrebno snažno insistirati na sprovođenju Ustava i drugih pravnih akata koji osnažuju položaj pripadnika nacionalnih zajednica.

Vojvodina je vekovima bila mesto susreta i zajedničkog života pripadnika velikog broja nacija. 

Vojvođanski duh tolerancije i raznolikost nameće zadatak brzog delovanja nadležnih organa i rešavanja postojećih problema.

Portparol 
Lige socijaldemokrata Vojvodine
Aleksandar Marton




Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook