Srbija da vodi jasniju politiku evropskih integracija

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Saopštenja | Nedelja, 28. 05. 2017. | Komentara: 0

Srbija da vodi jasniju politiku evropskih integracija

Novi Sad, 28. maj 2017 - Liga socijaldemokrata Vojvodine  smatra da poslednji podaci istraživanja koje je sproveo  Evropski pokret, zajedno sa Fakultetom političkih nauka, uz pokroviteljstvo delegacije EU u Beogradu, po kojima bi svega 41% građana Srbija glasala  za priključenje naše države Evropskoj uniji, moraju biti signal političkim elitama da se pristupanje zajednici evropskih naroda mora shvatiti mnogo ozbiljniji.

LSV

Politika neodlučnosti, izostanka stvarnog konsenzusa i stalnog kretanja 'korak napred, korak nazad" sve nas više udaljava od punopravnog članstva u EU.

Srbija je deklarativno potpuno posvećena evropskim integracija, ali sa druge strane svaki dan su prisutna lutanja i u unutrašnjoj i spoljnoj politici, koja te integracije čine nemogućim.

Evropski parlament već godinama jasno ukazuje na slabe tačke Srbije, ali su pomaci minimalni, često i neprimetni.

Sve veći izostanak slobode medija, vladavina prava na staklenim nogama, neusklađenost spoljne politike sa Evropskom unijom, odnosi u regionu, pozicija Autonomne pokrajine Vojvodine, pre svega kada se radi o finansiranju nadležnosti APV (na šta u svakom svom godišnjem izveštaju o napretku Srbije ukazuje Evropska komisija), samo su neki od očitih primera izostanka jasne politike integracija.

LSV ulazak u Evropsku uniju vidi kao jedini mogući put Srbije ka izgradnji uređenog građanskog društva.

Mnogi u Srbiji ne znaju da je EU u poslednjih 15 godina Srbiji donirala više od 3 milijarde evra, a da su tim sredstvima sprovedeni mnogi projekti iz oblasti razvoja energetike, poljoprivrede, zaštitet životne sredine...

S druge strane, uvek se može postaviti i pitanje kolika je donacija u istom ovom periodu stiglo iz Ruske Federacije?

Proces evropskih integracija je dug i mukotrpan, ali donosi brojne prednosti. Srbija mora ući u evropsku zajednicu, u kojoj su već, praktično, svi njeni susedi.

 Zajednička evropska budućnost Balkana garant je mira i dobrih odnosa u regionu.

mr Maja Sedlarević
članica
Predsedništva
Lige socijaldemokrata Vojvodine




Saopštenja | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Oslobodite Filozofski fakultet u Novom Sad od opsade huligana

Pozivam najviše državne funkcionere i organe, a posebno policiju da  pod hitno prekinu sa okretanjem glave od trenutnih događanja na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, prećutnom ili čak otvorenom podrškom nasilnim uzurpatorima koji su kreirali izuzetno opasnu i potencijalno zapaljivu situaciju. 

Odbori LSV | Petak, 29. 03. 2024. | Komentara: 0

Sloboda govora a ne okupacija fakulteta, zloupotreba i indoktrinacija mladih!

Uvek ćemo se boriti protiv zloupotrebe mladih, indoktrinacije, zloupotreba institucija i širenja ksenofobije. Pokušaji zastrašivanja pojedinaca ili institucija i uzvikivanje praznih parola dok nose majice sa likovima osuđenika i zločinca su stvari koje će u ovom društvu biti zaustavljeni. Daćemo sve od sebe da to što pre bude ostvareno.

Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook