Šta se dešava sa toksičnim otpadom iz rudnika Stolice?

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 23. 10. 2014. | Komentara: 0

Šta se dešava sa toksičnim otpadom iz rudnika Stolice?

BEOGRAD – Narodna poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine Nada Lazić zatražila je danas od Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine odgovore u vezi sa izlivanjem toksične jalovine iz odlagališta prerađene rude antimona iz rudnika Stolice.

LSVUpozorivšio da su se poslednjih dana u više medija pojavile informacije o zagađenju koje nastaje isticanjem tog otpada, Lazićeva je u poslaničkom pitanju od ministarstva zatražila da da konkretne i jasne podatke, kako bi javnost precizno bila upoznata sa eventualnom opasnošću.
– Šta je pokazalo praćenje kvaliteta mulja ili sedimenta? Dokle je taj mulj stigao iz ovog jalovišta? Ko je vlasnik rudnika i koje mere će se preduzeti da se zaustavi dalje oticanje mulja? Da li su zatražena donatorska sreddstva za sanaciju šteta koje je stvorio ovaj rudnik – upitala je poslanica LSV.
Lazićeva, koja je i član Odbora za zaštitu životne sredine čija sednica je zakazana za sutra, ukazala je i da će zatražiti da se organizuje posebna sednica tog odbora i da se na nju pozovu predstavnici ministarstva i Agencije za životnu sredinu kako bi detaljno predstavili rezultata istraživanja o posledicama poplava, ne samo u područjima rudnika, nego i u drugim mestima koja su bila poplavljena.
– Nadam se samo da će na taj sastanak doći neko kompetentan, da neće doći državna sekretarka za životnu sredinu koja je defektolog po struci ili direktor Agencije za životnu sredinu koji ne znam šta je po struci – dodala je Lazićeva. Ona je istakla da je nedopustivo da građani ne dobijaju precizne informacije, ukazavši pri tom da rezultati analize vode koji su objavljeni na sajtu Agencije za prirodnu sredinu pokazuju visoke koncentracije teških metala.
Nada Lazić je podsetila i da su oštećenja jalovišta Stolice ušla u zvanični izveštaj Vlade Srbije koji je pripreman za donatorsku konferenciju za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu, nakon majskih poplava. Upozorila je i da je Odbor početkom septembra dobio informaciju o količinama i lokacijama na kojima se na teritoriji Republike Srbije nalazi opasan otpad kao i informaciju o strategiji njegovog uklanjanja, u kojima se navodi da je u majskim poplavama posebno bio ugrožen opasan otpad u preduzećima koja su u stečaju ili u restrukturiranju.
– Ono što mene posebno zanima, kao nekog iz te branše, jeste pitanje upravo ovog mulja koji se pomera i vidi se da se raširio na sve strane, jer taj mulj predstavlja zapis onoga šta se događalo, šta se izlilo. Taj sediment će kasnije emitovati štetne materije, štetno uticati na vodu, a prema onome na šta se žale grđaani tog regiona, kažu da je mrtav i biljni i životinjski svet – upozorila je poslanica LSV.
 
(BILSV, 23. 10. 2014)



Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2024. | Komentara: 0

Udruženi za slobodan Novi Sad

Ostavili smo različitosti po strani i pronašli zajedničke interese ključne za naš Novi Sad. Ujedinili smo se u široku koaliciju „Udruženi za slobodan Novi Sad“ kako bismo postigli ono najvažnije – promenu nezapamćeno štetne vlasti u našem gradu.
Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook