Stabilna većina u pokrajinskom parlamentu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 09. 03. 2013. | Komentara: 0

Stabilna većina u pokrajinskom parlamentu

NOVI SAD - U pokrajinskoj skupštini postoji stabilna većina od preko 70 poslanika od ukupno 120. Jeste legitimno pravo opozicije da traži izbore, ali mi se čini da ovog puta jednostavno za tako nešto nema osnova.

Bogaroski

Vladajuća koalicija funkcioniše onako kako to treba i kako je normalno, a, s druge strane, taj predlog je pomalo neozbiljan - rekao je danas potpredsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine i predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški.

Tek ako se utvrdi odgovornost, možemo pričati o legitimitetu


On je gostujući u Jutarnjem programu TV Pink rekao da se, kada se podnosi predlog za raspisivanje izbora, to ne čini deset minuta pre zasedanja skupštine.

- Nije vam osnov za raspisivanje izbora to što na ponovljenim izborima dobijete izbore na tri izborne jedinice. To je samo tri od 60 izbornih jedinica, pa se postavlja pitanje šta ćemo sa ostalih 57. Evo, sad ćemo imati lokalne izbore u Kovinu i ako tu pobedi, recimo, ova koalicija koja je vladajuća u Pokrajini, da li ćemo onda imati lokalne izbore u celoj Srbiji ili u onim opštinama gde je SNS na vlasti? - upitao je Bogaroški. Dodao je i da je Srpska napredna stranka izrekla ozbiljne optužbe na račun pokrajinske vlade, koje se tiču, pre svega, Razvojne banke Vojvodine i pokrajinskih robnih rezervi.

- Koliko je meni poznato, nije pokrenut nijedan predistražni postupak po tom pitanju, nego je to njihova politička ocena. Mi možemo da pričamo o tim optužbama tek ako one postanu predmet neke vrste istrage i ako se utvrdi odgovornost. Tada možemo da pričamo da li ima ili nema legitimiteta na strani vladajuće većine. Ali je ona u ovom momentu više nego jasna i više nego čvrsta - naglasio je on.

Bogaroški je istakao i da se u narednih nekoliko meseci očekuju veoma teška pitanja, kao što je zaključivanje ugovora o prodaji poljoprivrednog zemljišta ili problem sa restrukturiranjem Elektroprivrede Srbije, gde Elektrovojvodina treba da se ugasi.

- Mi smo uspeli u pokrajinskoj skupštini da postignemo saglasnost oko Elektrovojvodine, a nadam se da ćemo uskoro uspeti i oko privatizacije Naftne industrije Srbije koja se nekako zaboravila. Mi smo, kao poslanička grupa, 30 puta tražili da se raspravlja o pitanju te privatizacije koja je sprovedena bez tendera, javnog nadmetanja, kao što će biti slučaj i sa poljoprivrednim zemljištem. Vidimo da bi AP Vojvodina mogla da traži obeštećenje, s obzirom na to da je čitava Naftna industrija Srbije nastala ulaganjem APV - ukazao je predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini APV.

Tužbe ATP-a će imati nesagledive posledice po Novi Sad

Branislav Bogaroški je napomenuo da je za Novi Sad ozbiljan problem ugovor o izgradnji nove autobuske stanice, koji je sa ATP „Vojvodinom" 2005. godine potpisala tadašnja gradonačelnica Maja Gojković.

- Bez ikakve tenderske procedure, na osnovu dogovora sa jednim ponuđačem, odlučeno je da se delatnost javnog gradskog preduzeća u oblasti pružanja usluga u međumesnom saobraćaju prepusti privatnoj firmi. Pričamo o profitu od 1,2 do 1,5 miliona evra na godišnjem nivou koje ostvaruje JGSP u Novom Sadu, a koji je trebao biti prepušten privatniku. Spor se završio tako što je drugostepeni sud bio stanovišta da je ATP „Vojvodina" u pravu, da Novi Sad nije ispunio svoje obaveze, a čitav Novi Sad zna da odgovornost za ovaj posao snosi Maja Gojković koja je sad postala članica predsedništva SNS - rekao je on.

Bogaroški je istakao i da je ATP „Vojvodina" na spisku sporne 24 privatizacije koje treba istražiti i upitao da li će se borba protiv korupcije prekinuti kada se dođe do Maje Gojković i njenih saradnika koji su deo sadašnje vladajuće većine u Novom Sadu.

- S druge strane, postavlja se pitanje odgovornosti prethodnog gradonačelnika Igora Pavličića koji je definitivno imao četiri godine da pokrene pitanje da li je taj ugovor štetan za Novi Sad, da li taj ugovor treba na neki način raskinuti i proglasiti ništavnim. LSV je insistirala na tome i Skupština grada je usvojila zaključak da moraju da se nađu odgovorni za ono što se u Novom Sadu desilo - istakao je Bogaroški i dodao:

- Mi ovde pričamo o 10 posto gradskog budžeta, pričamo o novcu za koji bi se sad moglo izgraditi šest škola, ili uraditi 200 km vodovoda ili 100 km kanalizacije - naglasio je on. Ukazao je i da je ovo samo prva u nizu tužbi koje će uslediti od strane ATP „Vojvodine", jer tek treba da usledi tužba za izgubljenu dobit.

- Ukoliko grad ne uspe da u postupku revizije ove presude pred kasacionim sudom dobije spor, ja se bojim da će posledice za Novi Sad biti nesagledive. I neko za to treba da snosi, ne samo političku, nego mislim da ima elemenata i za krivičnu odgovornost - zaključio je Branislav Bogaroški.

Disonantni tonovi zbunjuju EU


Potpredsednik LSV je rekao i da je očekivao da Srbija dobije datum za početak pregovora, ali da najava izrade pregovaračke platforme za pristupanje EU, o čemu danas pišu Novosti, jeste pozitivan korak. Istakao je da je razlog za ovakvu odluku EU, ako tako bude doneta, pre svega što Vlada Republike Srbije šalje disonantne tonove i različite signale koji se tiču pitanja koja su zanimljiva za tu fazu pregovora i za EU.

- Imate situaciju da premijer kaže da se mi samo pravimo da je Kosovo u Srbiji, da lažemo sami sebe i da Ustavom nismo rešili ništa, a onda dva dana kasnije imate izjavu da ne moramo mi po svaku cenu da uđemo u EU i da ćemo štititi naše interese na Kosovu. Imate u jednoj izjavi da ne kontrolišemo Kosovo, jer tamo definitivno ne može da ode ni predsednik, ni premijer, nema naše vojske, nema naše policije, a onda s druge strane imamo zveckanje oružjem. Kao da u zadnjih 20 godina nismo videli šta se desi kada se daju takve izjave - ukazao je Bogaroški.

Napomenuo je i da takvim porukama zbunjujemo i sebe i EU, a po strani ostavljamo sve ono što je životno za sve ljude koji se nalaze na Kosovu, ali i za ostatak Republike Srbije. Kako je rekao, vlast se ne bavi ni pitanjem zdravlja, ni bezbednosti građana, što je pokazala afera sa mlekom, ne bavi se pitanjima druge Autonomne pokrajine koju guraju u zapećak, nego demagogijom oko kosovskog pitanja, uzima jeftine političke poene, a sve će to doći na naplatu jednog dana.

Afera s mlekom nije političko pitanje


- Kad se kaže afera, pretpostavljam da građani Srbije na prvom mestu pomisle na mleko. Ne mislim da rekonstrukcija Vlade može nešto da reši. Mislim da je ova Vlada povukla nekoliko ozbiljnih, loših poteza koji dovode u pitanje njen legitimitet. Najnoviji jeste afera mleko i ne mislim da to može da se završi tako što će se problem gurnuti pod tepih rekonstrukcijom Vlade - istakao je Bogaroški.

On je rekao i da on ni tri nedelje nakon izbijanja afere i političkog prepucavanja oko tog pitanja ne zna koje mleko sme da dâ detetu i da li će mu nauditi. Istakao je i da problem oko mleka ne sme da bude političko, nego pitanje zdravlja i bezbednosti. Napomenuo je i da Evropska unija pruža standarde, posebno u ovim oblastima i ocenio da se Republika Srbija igra sa dozvoljenim granicama aflatoksina, pa je on jedne nedelje 0,05, a sledeće 0,5, što samo pokazuje da država građanima pristupa krajnje neodgovorno i neozbiljno.

- Najnovija istraživanja pokazuju da mleko nije bezbedno za upotrebu, ali nam niko nije rekao šta je sa ostalim mlečnim proizvodima, šta je sa mesom, jajima, koliko dugo smo bili izloženi uticaju, šta to znači za zdravlje naše dece. Na ovaj način ćemo samo dovesti sebe u poziciju da prestanemo da verujemo u kredibilitet bilo kakvog nalaza. Šta je sa kvalitetom vazduha u Pančevu ili Beogradu, šta je sa vodom u Zrenjaninu? Da li je to baš tako kako nam se prezentuje ili su i tu podaci različiti i zavise od toga ko ih iznosi? - upitao je Branislav Bogaroški.

(BILSV, 09.03.2013)




Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook