Stojšić: Zakon o Razvojnom fondu APV je truo kompromis

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 27. 12. 2012. | Komentara: 0

Stojšić: Zakon o Razvojnom fondu APV je truo kompromis

BEOGRAD – Liga socijaldemokrata Vojvodine ne može da podrži Predlog zakona o Razvojnom fondu AP Vojvodine s obzirom na to da je reč o trulom kompromisu koji po mišljenju ligaša, neće doneti ništa novo, istakao je kasno večeras poslanik LSV Đorđe Stojšić.

LSV

Tokom rasprave o tom zakonskom predlogu, kojim je precizirano da se Razvojni fond osniva zajedničkim vlasničkim učešćem AP Vojvodine i Srbije u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, kao društvo sa ograničenom odgovornošću, a od čijeg usvajanja Skupština APV očekuje smanjenje tenzija oko Razvojne banke Vojvodine, Stojšić je ukazao da će taj Fond i dalje biti samo jedna od mnogobrojnih institucija koje će biti pod direktnom kontrolom i samovoljom onih koji raspolažu političkom moći u Beogradu.

Povratak Miloševićeve politike

Stojšić je upozorio da je ovo pitanje, iako marginalna ekonomska tema, za predstanike APV prvo i pre svega politička tema, zato što vrlo dobro oslikava način na koji se tretiraju pokrajinske institucije. On je podsetio da se i pre 25 godina, kada je Slobodan Milošević organizovao takozvane mitinge istine o Kosovu, Vojvodini ukidala autonomija, a da se ta „zombi politička filozofija“ ponovo oživljava jer se, ponovo baveći Kosovom, Vojvodini ukidaju institucije koje je mukotrpno stvarala.

– Tada je ukidan, recimo, Fond za zdravstvo, penzioni fond, takođe razvojni fond i svedoci smo toga da je to i dan danas slučaj. Vidimo da Vojvodina ostaje bez institucija, naročito onih u kojima se nalaze neka sredstva, a kada Srbija zapadne u ozbiljne ekonomske probleme, prvo čega se sete vlastodršci u Beogradu je da ta sredstva možda eventualno postoje u nekim institucijama koje se nalaze u Novom Sadu – naveo je on.

Ukinuti finansijske institucije van Beograda

Poslanik LSV je podsetio da je nakon odluke Skupštine AP Vojvodine da se izvrši dokapitalizacija Razvojne banke Vojvodine, ta ista razvojna banka bila žrtva višemesečnih pritisaka samog ministra, da bi se na kraju došlo u situaciju da ona volšebno mora da se ugasi.

– Ako je kriterijum da nešto što radi sa gubitkom treba da se ukine, onda ne razumem zbog čega se ne ukine Železara Smederevo, basen Bor i JAT, koji takođe rade sa gubitkom? Da li je ona radila dobro - ne, da li je mogao da bude bolji menadžment - da. Da li ona treba da se ukine kao takva? Mislim da je Skupština AP Vojvodine na to pitanje dala odgovor i takva odluka je morala da se poštuje, a ne da se omalovažavaju i predstavnici te Skupštine, poslanici i građani koji su ih birali – istakao je Stojšić. On je upozorio da je očigledna opsesija da sve finansijske institucije koje nisu pod direktnom kontrolom političke oligarhije u Beogradu na neki način moraju biti privatizovane ili ukinute.

– Nekada je u Novom Sadu postojala Novosadska banka i Panonska banka i Vojvođanska banka, i Kulska i Meridijan i Novi Sad je bio finansijski centar u svoje vreme. Te banke su uspele da prežive devedesete godine koje su bile izuzetno teške za privredu, i nakon toga, preko takozvanog Pariskog i Londonskog kluba, one su podržavljene – podsetio je poslanik LSV.

Šta će se i kako razvijati

Đorđe Stojšić je ukazao da za predviđeni osnivački ulog od 10 miliona dinara, ne može ništa da razvije u Pokrajini koja ima 200.000 nezaposlenih i kojoj su preko potrebna ulaganja u infrastrukturu.

– Ne vidim kako će uopšte ovaj fond da se kapitalizuje, kako će da dođe do sredstava. Da li on dobija neke kredite, da li će tu biti dokapitalizacije? To je neko društvo sa ograničenom odgovornošću – rekao je Stojšić. Dodao je da su u obrazloženju za osnivanje Fonda navedeni rizik likvidnosti, kreditni, kamatni i tržišni rizik.

– Samo se ne spominje politčki rizik koji je najbitnji kad se ovakvi entiteti osnivaju, zato što je očigledno da je isključivo nečija politička volja ta koja je najveći rizik za postojanje takve institucije, odnosno za to da li će fond imati sredstava ili neće. Znate vrlo dobro da je republički budžet ostao dužan više desetina milijardi starom Fondu za razvoj, to nikada više niko nije ni spomenuo – kazao je on navodeći da je i deo prihoda od privatizacije bio namenjen punjenju tog fonda, ali da Agencija nije nikad ni obračunala koliko tačno Vojvodina treba da dobije po tom osnovu.

– Po meni, ovo je bacanje prašine u oči građanima Vojvodine, da bi danas-sutra postojao alibi kada neko bude tražio sredstva iz Fonda za razvoj Republike Srbije, pa će moći da se kaže: pa vi imate svoj razvojni fond, zbog čega se obraćate Fondu za razvoj Republike Srbije – naveo je Stojšić ističući da se ne može porediti nivo sredstava u ta dva fonda.

– Konstantno smo slušali priče kako je Vojvodina nekakva lokomotiva ekonomskog razvoja. Nekad je možda bila dizel lokomotiva, sad više nije ni električna, ni dizel, sad je parna lokomotiva. Ali kakva god da je, sigurno ne može da ide na prazna obećanja i opiljke – ukazao je Stojšić i podsetio da je Pokrajina od jednog od najrazvijenijih regiona unutar bivše Jugoslavije, sada po svim parametrima nerazvijeniji i od Beograda i od uže Srbije

(BILSV, 26. 12. 2012.)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook