Stručnjaci, a ne partijski poslušnici da vode poljoprivredne savetodavne službe

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 14. 06. 2014. | Komentara: 0

Stručnjaci, a ne partijski poslušnici da vode poljoprivredne savetodavne službe

BEČEJ – Predsednik Saveta za poljoprivredu Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej sci. dipl. ing. Aleksandar Kekić izjavio je da je prošla zima bila blaga, ali je donela veliki problem – najezdu miševa na poljima.

LSVOn napominje i da bi šteta bila manja da je poljoprivredna savetodavna služba (PSS) na vreme obavestila na realnu mogućnost najezde glodara, jer je sve ukazivalo na to da će se oni na poljima pojaviti u, do sada, nezapamćenom broju.  

- Takođe, na vreme bi se pripremila sredstva u dovoljnoj količini da se suzbiju ove štetočine.
Istini za volju, sve je ovo posledica promene klime. U zadnjih nekoliko godina došlo je do pojave insekata u klipu kukuruza (sovice), te je kao obavezna mera, uvedeno tretiranje kukuruza (semenskog, šećerca,a po svemu sudeći to isto očekuje i merkantilni kukuruz). Ovo poskupljuje proizvodnju. Poljoprivredna savetodvna služba u buduće bi trebala na vreme da obavesti poljoprivrednike o realnoj opasnosti od pojave biljnih bolesti, štetočina, kako bi štete na usevima bile što manje – ukazuje Kekić.

Zbog toga on preporučuje da u PSS rade stručnjaci svih agronomskih struka (ratarsko-povrtarske, voćarske, fitofarmacije, poljoprivredne tehnike, meliorativne....), u kojima naša zemlja ne oskudeva, zatim da ove službe vode stručnjaci sa iskustvom, a ne da one budu oaza za partijske kadrove i poslušnike. Kekić dodaje i da zajedno sa nastavno-naučnim institucijama treba pronaći najdelotvornije načine borbe protiv štetočina,  po evropskom modelu.

- Ako želimo da budemo konkurentni u poljoprivrednoj proizvodnji sa razvijenim zemljama, moramo uložiti još više truda, znanja i sredstava. O subvencionisanoj poljoprivrednoj proizvodnji ne smemo, za sada, ni da pomišljamo – zaključuje Aleksandar Kekić.

(BILSV, 14.06.2014)



Saopštenja | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Napad na profesora škole u Bačkoj Palanci posledica ćutanja države

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Vladu Republike Srbije da pod hitno donese propise i mere koje će garantovati bezbednost prosvetnim radnicima.
Odbori LSV | Petak, 10. 05. 2024. | Komentara: 0

Koalicija Udruženi za slobodan Novi Sad predala listu

Simbolično, u danu u kom se podsećamo na vrednosti mira, solidarnosti i saradnje – na Dan pobede nad fašizmom, koalicija „Udruženi za slobodan Novi Sad“ predala je listu za učešće na lokalnim izborima u Novom Sadu 2. juna. 
Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2024. | Komentara: 0

Udruženi za slobodan Novi Sad

Ostavili smo različitosti po strani i pronašli zajedničke interese ključne za naš Novi Sad. Ujedinili smo se u široku koaliciju „Udruženi za slobodan Novi Sad“ kako bismo postigli ono najvažnije – promenu nezapamćeno štetne vlasti u našem gradu.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook