Stručnjaci, a ne partijski poslušnici da vode poljoprivredne savetodavne službe

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Subota, 14. 06. 2014. | Komentara: 0

Stručnjaci, a ne partijski poslušnici da vode poljoprivredne savetodavne službe

BEČEJ – Predsednik Saveta za poljoprivredu Opštinskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Bečej sci. dipl. ing. Aleksandar Kekić izjavio je da je prošla zima bila blaga, ali je donela veliki problem – najezdu miševa na poljima.

LSVOn napominje i da bi šteta bila manja da je poljoprivredna savetodavna služba (PSS) na vreme obavestila na realnu mogućnost najezde glodara, jer je sve ukazivalo na to da će se oni na poljima pojaviti u, do sada, nezapamćenom broju.  

- Takođe, na vreme bi se pripremila sredstva u dovoljnoj količini da se suzbiju ove štetočine.
Istini za volju, sve je ovo posledica promene klime. U zadnjih nekoliko godina došlo je do pojave insekata u klipu kukuruza (sovice), te je kao obavezna mera, uvedeno tretiranje kukuruza (semenskog, šećerca,a po svemu sudeći to isto očekuje i merkantilni kukuruz). Ovo poskupljuje proizvodnju. Poljoprivredna savetodvna služba u buduće bi trebala na vreme da obavesti poljoprivrednike o realnoj opasnosti od pojave biljnih bolesti, štetočina, kako bi štete na usevima bile što manje – ukazuje Kekić.

Zbog toga on preporučuje da u PSS rade stručnjaci svih agronomskih struka (ratarsko-povrtarske, voćarske, fitofarmacije, poljoprivredne tehnike, meliorativne....), u kojima naša zemlja ne oskudeva, zatim da ove službe vode stručnjaci sa iskustvom, a ne da one budu oaza za partijske kadrove i poslušnike. Kekić dodaje i da zajedno sa nastavno-naučnim institucijama treba pronaći najdelotvornije načine borbe protiv štetočina,  po evropskom modelu.

- Ako želimo da budemo konkurentni u poljoprivrednoj proizvodnji sa razvijenim zemljama, moramo uložiti još više truda, znanja i sredstava. O subvencionisanoj poljoprivrednoj proizvodnji ne smemo, za sada, ni da pomišljamo – zaključuje Aleksandar Kekić.

(BILSV, 14.06.2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook