Trudnice ne smeju biti diskriminisane

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 27. 03. 2013. | Komentara: 0

Trudnice ne smeju biti diskriminisane

NOVI SAD - Poslanička grupa LSV će glasati za Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o radu jer mi smatramo da je on u duhu ustavnog načela prema kome u Republici Srbiji majka treba da uživa posebnu zaštitu, kao i posebnu podršku i pre i posle porođaja.

LSV

Mislimo da je ovo dobar korak, ali samo ako je prvi korak u rešavanju ovog problema - istakao je večeras predsednik poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Bojan Kostreš.

Bela kuga u Vojvodini „pojela“ jedan Zrenjanin

On je istakao da bela kuga vlada i u Srbiji i u Vojvodini. Kako je naveo, između dva popisa koja su rađena 2002. i 2012. godine, u Srbiji je 311.129 stanovnika manje, a u Vojvodini oko 115.000 manje, što znači da je nestao jedan Zrenjanin. Kostreš je naglasio da je to problem sa kojim treba da se suoči Narodna skupština.

- Mi treba da damo perspektivu da pitanje trudnoće i svega onoga što ide uz trudnoću, porođaj i postporođajni period ne bude posmatrano kao što je to bilo do sada - kao bolest, nego kao jedna situacija koja ide u korist ne samo razvoju našeg društva, naše države, nego i porodice i svih onih vrednosti za koje se, nadam se, svi zalažemo. I zato mislim da je potrebno da u ovom visokom domu pokušamo da pronađemo saglasje oko toga, iako je vrlo moguće da ćemo imati vrlo različite poglede na određena zakonska rešenja i na određene predloge - rekao je predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije.

Kostreš je podsetio na slučaj tri Kikinđanke koje su radile u fabrici Toza Marković i dobile otkaz kada su pri kraju pripravničkog staža ostale u drugom stanju. On je naveo da je to samo jedan primer o kom su mediji dosta izveštavali, ali da je toga u Srbiji mnogo više.

- Ono što je čudno jeste da je naše zakonodavstvo reagovalo na način koji je nesvakidašnji. Od tri slučaja koja su ista, dva su bila u korist tih žena, jedan je bio protiv. Tamara Jurkić i Vesna Sivčev su dobile pozitivnu presudu, a Sunčica Aleksić je dobila presudu koju je izgubila. Dakle, mislim da ovaj Predlog zakona i član 2. će pomoći da se ovaj problem reši i da se ovakve situacije više ne pojavljuju. Ne može niko da bude disktiminisan zato što je ostao u drugom stanju. Kao najviši zakonodavni organ u zemlji moramo da to stavimo do znanja svim poslodavcima. Naravno, moramo voditi računa i o njihovim interesima, ali na način da se interesi trudnica ne ugrožavaju - istakao je Bojan Kostreš.

Skupština Srbije 2005. učinila veliku nepravdu prema trudnicama

On je napomenuo da je Skupština Srbije u decembru 2005. godine načinila veliku nepravdu prema trudnicama. Tada je u Zakonom o zdravstvenom osiguranju doneta odluka da naknada za održavanje trudnoće bude smanjena sa 100 % plate na 65 odsto.
- Mislim da je to bila jako loša i jako negativna odluka. Znam da će po važećim zakonskim rešenjima ova nepravda biti ispravljena 1. januara 2014. godine, ali šta ćemo sa prethodnih osam godina, šta ćemo sa svim tim ženama i trudnicama koje su bile u problemu i koje nisu mogle da dobiju ovu naknadu na način kako su trebale, po mišljenju LSV da dobiju? - upitao je Kostreš.

Ilustrujući koliki je, kako kaže, to bio atak na te žene i njihove porodice, on je podsetio da je Republički zavod za statistiku u novembru 2005. godine objavio da je prosečna zarada u Srbiji u tom momentu bila 18.697 dinara.

- Ako pretpostavimo da je posmatrana žena koja je otišla na porodiljsko odsustvo da bi održavala trudnoću imala tu prosečnu platu, njena primanja na bolovanju su bila 65 %, odnosno 12.153 dinara. Minimalna potrošačka korpa u tom momentu bila je 14.784,59 dinara, a prosečna 23.941,37 dinara. To znači da ove žene nisu mogle na adekvatan način da isfinansiraju svoje potrebe, jer su svojom platom mogle da zadovolje samo 50,7% prosečne potrošačke korpe ili 82,92% minimalne potrošačke korpe. To je jedna nepravda koja je učinjena svim ženama koje su se našle u toj situaciji i ja se nadam da ova Skupština više nikada neće dolaziti u priliku da donosi ovako negativne odluke - naglasio je predsednik poslaničke grupe LSV u Narodnoj skupštini.

On je istakao da je u trenutku kada je usvajan sporni zakon on bio predsednik Skupštine AP Vojvodine, te da je vojvođanska administracija uložila velike napore da utiče na republičku administraciju da se ova odluka izmeni. Međutim, kako je rekao, kolege u Beogradu nisu imale sluha za to, a ni Vlada AP Vojvodine nije imala mogućnosti da te probleme rešava samostalno. Kostreš je napomenuo da se nada da če u budućnosti biti usvajane odluke i zakonska rešenja koja će ići u korist i budućih majki, ali i drugih grupa u našem društvu.

Lokalne samouprave ne treba da ispravljaju greške republičkog parlamenta

- Pored toga što smo kroz Skupštinu AP Vojvodine pokušavali da utičemo da se Zakon promeni, LSV je kroz niz inicijativa na lokalnom nivou pokušala da prevaziđe nastalu situaciju. Dobro je kada lokalne samouprave načine korak napred, kao što je na naš predlog uradio Grad Novi Sad, Opština Bela Crkva. U Kikindi i Somboru su donete odluke kojima su na neki način pokušani da budu prevaziđeni problemi. Ali nije dobro da dođemo u situaciju da se zbog lošeg zakonskog rešenja koji usvaja ovaj parlament,  lokalne samouprave dovijaju kako da isprave te greške. To ne sme i ne može da bude problem i pitanje kojim se bave lokalne samouprave - naglasio je Kostreš. Dodao je da takvo rešenje nije bilo svojstveno samo u Vojvodini, već je sličan princip napravljen i u Beogradu, Jagodini i u još nekim opštinama i gradovima u centralnom delu Srbije.

Predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini Srbije je napomenuo da su poslanici Lige spremni da podrže Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o radu, dodavši da će za slične predloge, bez obzira od kojih poslaničkih grupa dolaze, ligaši uvek dati punu podršku i konstruktivnu saradnju.
- Naravno i LSV će pokušati da utiče i zakonodavnim aktivnostima da svoj doprinos. Nadamo se da će ovaj parlament imati više sluha za predloge koji budu dolazili iz pokrajine Vojvodine, ali i od malih poslaničkih grupa. Nadamo se da će bez obzira na sve političke razlike koje među nama postoje, uspeti da postignemo saglasnost oko nekoliko pitanja koja su značajna za naše društvo i našu državu. Mislim da samo tako možemo zajedničkim snagama da funkcionišemo u korist svih građanki i građana Republike Srbije - zaključio je Bojan Kostreš.

(BILSV, 27.03.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook