U SNS režimu ima ozbiljnih tajkuna

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 21. 03. 2021. | Komentara: 0

U SNS režimu ima ozbiljnih tajkuna

BEOGRAD / NOVI SAD – Prljav novac gde god da je, da li je u Batočini, Zemunu ili je na Mauricijusu, mora da se locira, da se definiše i stavi u legalne tokove ako je legano stečen. Ako nije, onda se zna tačno šta se sa time radi - blokira se, zapleni i uključi u humanitarne akcije, rekao je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. Gostujući na televiziji Pink, on je rekao da ne može da se pravi atmosfera da je neko ko je zaradio neki novac kriv po definiciji.

LSV

Upitan da prokomentariše aferu oko računa dragana Đilasa na Mauricijusu, on je rekao da to nije pitanje Dragana Đilasa, nego je pitanje sistema koji tako nešto omogući. 

- Naravno da svako ko se obogatio na jedan nečastan, nemoralan i protivzakonit način mora za to da odgovara, da objasni, da se sazna. Bogati ljudi su u svakoj zemlji nacionalno bogatstvo, jer oni, kao preduzetnici, mogu da povuku zemlju napred. Ako su do toga došli radom, preduzetničkim sposobnostima itd. Ako su do toga došli krađom, onda je to prljav novac koga se svaka zemlja na svetu čuva – istakao je Čanak.

- Ovaj aktuelni režim SNS i Aleksandra Vučića je režim u kojem ima ozbiljnih tajkuna. Sad se raščišćava, ali je do sada postojalo. Nije to od juče, neće biti da niko nije primetio da neko ko je juče bio u pocepanim farmerkama na demonstracijama sad obrće stotine miliona evra. Nije se to desilo pre 500 godina, to se desilo sada. Svi oni ne bi bili na vlasti da nije bilo SNS-a i to je ono što se ne sme zaboraviti. Ja ne govorim ni o kome ponaosob, već da u svakom sistemu, u svakom režimu neko krene da se snalazi na račun drugih. Više od partijske knjižice amnestiraju mantija i fudbalski dres. To je problem ove zemlje. Umesto da grupu zoveš organizovana kriminalna grupa, ti to zoveš navijačka grupa – napominje lider LSV.

Rekao je da je on zadovoljan što može mirno da spava i što, osim „par banalnih stvari, kafanskih incidenata i slično“, nema ništa sa proneverama i krađama za 31 godinu u politici. 

- To je pitanje kućnog vaspitanja. Ali na to se ne može oslanjati. Mora postajati sankcija za onog ko se o to ogreši... Politiku nisam shvatao kao posao koji treba mene lično da obogati, nego kao odgovornost koju čovek ima obavezu da preuzme ukoliko se oseća sposobnim, koja treba da dovede do toga da oko njega okolina živi bolje – dodao je.

Rekao je da je u šali puno puta govorio da je LSV stranka koja je najpoštenija na političkoj sceni Srbije, jer je stalno bila u koaliciji sa Demokratskom strankom. 

- A razlog je sledeći – gde su demokrate, ne daj bože G17 ili nešto takvo, nisi mogao da pristupiš ničemu gde ima vlasti, novca ili uticaja. Znači, mi smo se bavili stvarima koje su uglavnom bile vezane za građane, odgovornost i da nema para. Moj jedini put kada su mi dozvolili da nešto budem u životu je kada sam bio predsednik Skupštine Vojvodine. Tada se 80% budžeta Vojvodine trošilo na plate zaposlenih i održavanje objekata. To je bilo sve. Onda smo mi stotinama puta uvećali taj budžet. Kako su se pojavile pare, pojavili su se neki drugi ljudi, recimo tadašnji predsednik Pokrajinskog odbora DS Pajtić dr Bojan. On je bio čovek koji je onda sa svojim čaušima držao sve to pod kontrolom i nije dozvoljavao da bilo šta iscuri sa strane – kazao je Čanak.

Ministri prođu, a „duboka država“ vlada

Komentarišući hapšenja kriminalaca među navijačkim grupama i njihovu spregu sa pojedincima iz vlasti, Čanak je upitao da li je neko video organizovani kriminal koji nije organizovala država, naglašavajući da tu misli na strukture koje se nazivaju „duboka država“. 

- Jeste li zaboravili da su Slavka Ćuruviju pratili do poslednjeg sekunda i onda su ga likvidirali kad je povučena pratnja? Zar to nije isto ovo? Isti rukopis? Naravno da je isto, jer je u pitanju struktura koja postoji u državi, koja se ne menja. Ministar dođe pa ode, a te strukture slušaju one koji su tu stalno, oni koji se nikad ne menjaju, a to je taj viši srednji upravljački sloj. I tu treba tražiti čitavu priču. Naravno da ako ne plaćate dovoljno policiju, s jedne strane, a s druge strane je ne kontrolišete dovoljno, da će ona krenuti da se samofinansira, da se kriminalizuje – rekao je on.

Naglašava da su kriminalci kao malignitet, kako jedne demontiraš, pojave se novi. Kaže da, ukoliko im se to politički ne dozvoli i ukoliko se njihovim slučajem pozabavi služba za suzbijanje kriminaliteta, sve će proći. Ali, ne treba zaboraviti da se oni neće pustiti tako lako i da će pokušati da kupe policajce svih nivoa i ministre.

- Dok nemate jasnu kontrolu i jasnu nagradu za lojalnost državi, službi, zajednici, ne pojedincu, a sa druge strane kaznu za ono što se zove prljav policajac, vi ćete imati ovakvu situaciju gde mu plata dođe džeparac a ostalo se zaradi od zloupotrebe – naglašava Čanak. 

Ko radi protiv vakcinacije, radi sa umišljajem na ubistvo

Komentarišući antivakserski lobi, Čanak je rekao da ako hoćemo da budemo prirodni, onda treba da živimo 50 godina najviše i da nam petoro od sedmoro dece umre. To je, otprilike, priroda. Sve što nije tako je zasluga nauke i ljudskih dostignuća. 

- Postoji jedan tip krivičnog dela koji se zove navođenje na krivično delo. Ovo je navođenje na samoubistvo. Kogod radi protiv toga da se ne vakcinišu ljudi, taj radi sa umišljajem na ubistvo i to tako treba da se i razume – zaključio je Čanak.

(SzILSV, 21.03.2021) 




Saopštenja | Subota, 20. 04. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Borićemo se zajedno protiv izolacionističke politike vlasti

Dugo pripremana i u javnosti promovisana promena strateške orijentacije Srbije konačno je obznanjena i to neformalno od strane ultradesnog krila vladajuće stranke. Poslanik SNS Vladimir Đukanović je izgovorio stav za koji je režim dugo pripremao javnost, a to je konačno odustajanje Srbije od procesa pridruživanja Evropskoj uniji
Saopštenja | Četvrtak, 18. 04. 2024. | Komentara: 0

Sredstva za kupovinu školskih udžbenika za sve đake u Srbiji a ne samo beogradske

Zahtevamo od Vlade Republike Srbije da u najkraćem mogućem roku donese odluku o dodeli sredstava za kupovinu školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Odbori LSV | Sreda, 17. 04. 2024. | Komentara: 0

Simo Salapura da jasno kaže ko ga primorava da po pitanju Linglonga krši zakon

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI zahteva od gradonačelnika Zrenjanina Sime Salapure da, na osnovu člana 62. Poslovnika o radu Skupštine grada Zrenjanina, inicira sednicu gradskog parlamenta na kojoj će izneti sve informacije vezane za izgradnju objekata kineske fabrike guma „Linglong“.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook