Ubrzati usvajanje Zakona o finansiranju nadležnosti APV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 01. 11. 2013. | Komentara: 0

Ubrzati usvajanje Zakona o finansiranju nadležnosti APV

NOVI SAD – Osnova platforme koju će naredne nedelje usvojiti Skupština AP Vojvodine je vid smernica članovima pregovaačkog tima koji će biti delegiran ispred Vlade AP Vojvodine, kako bi znali u kojim granicama bi trebalo da se kreću prilikom izrade nacrta zakona o finansiranju nadležnosti AP Vojvodine, istakao je sinoć šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV Branislav Bogaroški.

LSV

Gostujući u emisiji „Sučeljavanje“, na Radio-televiziji Vojvodine, Bogaroški je napomenuo da je osnov te platforme dokument koji je uradila radna grupa formirana krajem prošle godine od strane predsednika Skupštine Vojvodine Ištvana Pastora, ali da se ne radi o predlogu Vlade APV, već poslanika iz sve tri poslaničke grupe vladajuće koalicije.

Radna grupa ne radi

Bogaroški je rekao i da radna grupa za izradu tog zakona, u kojoj su predstavnici Republike Srbije i AP Vojvodine do sada nije uradila ama baš ništa, osim što je održala konstitutivni sastanak.
– Obzirom da smo mi tu više nego zainteresovana strana, sasavim je normalno da, ako se taj posao ne odvija u onoj dinamici koja je potrebna građanima Vojvodine, donesemo platformu, odnosno mi pokrenemo inicijativu i kažemo u startu šta je to što nas zanima i gde su neke granice ispod kojih mi ne bi išli kao vladajuća većina u pokrajinskoj skupštini – rekao je Bogaroški. Dodao je da bi, u krajnjem slučaju, ukoliko radna grupa i dalje ništa ne bude radila, taj dokument eventualno mogao biti osnova za izradu zakona čiji će predlog na usvajanje uputiti Skupština AP Vojvodine, ako se proceni da nema volje od strane republičke vlade da se taj dokument uradi.

SNS da podrži interese Vojvodine

Odgovarajući funkcionerki SNS Maji Gojković, koja je gostovala u istoj emisiji i nazvala dokument  pamfletom, Bogaroški je ponovio da će upravo to što pokrajinski parlament donosi osnove na kojima će članovi pregovaračkog tima delegirani ispred AP Vojvodine pregovarati, njima dati određenu snagu.
– Izabrani predstavnici naroda će dati šta su to gornje i donje granice u nekom pregovaračkom postupku. Što je deset puta bolja varijanta od “nađu se dva čoveka”. Jer, “nađu se dva čoveka” ovu  zemlju 20 godina dovodi u problem. Pretpostavljam, pošto ste vi sad iskazali svoju volju da zaštitite interese Vojvodine, da će vaša stranka pristupiti ovom poslu mnogo efikasnije od Demokratske stranke koja je, činjenica je, mogla to da uradi u poslednje četiri godine – odgovorio joj je Bogaroški dodajući da je sumnjivo to što je samo jedan sastanak održan u godinu i po dana.
– Tu ne vidim iskrenu i otvorenu volju da se tom poslu pristupi ozbiljno. Mi ćemo imati skupštinu sledeće nedelje, naravno da će opozicija reagovati amandmanski i naravno da je taj tekst otvoren za sve sugestije koje će ga poboljšati. Videćemo da li smo nešto propustili, da li nešto nismo uradili kako treba i ja pretpostavljam, pošto nam je svima u interesu da se Ustav ispoštuje u potpunosti – naveo je šef poslaničkog kluba LSV. Podsetio je i da se ne sme više doći u situaciju da se izgubi još jedna milijarda evra, kao što je izgubljeno od donošenja Ustava do danas.
– Svake godine se izgubi po nešto kao što će se, recimo ove godine, izgubiti 15 milijardi novca za tunel kroz Frušku goru – naveo je on podsetivši da je to bio način na koji je Mlađan Dinkić “naduvao” pokrajinski budžet do sedam posto.

Šta imaju građani od upodobljavanja

Komentarišući najave mitinga Srpske napredne stranke širom Vojvodine, Branislav Bogaroški je rekao da mu je poprilično nejasno s kojim motivom i kojom platformom se uopšte ulazi u celu tu priču, osim što je jasno da pokrajinska vlast treba da padne i da se upodobi onako kako su upodobljene lokalne samouprave po Republici Srbiji. Dodao je da se na primeru Novog Sada, u kojem je do upodobljavanja došlo nakon različitih tumbanja i gde su se menjale i odborničke grupe i stranke, nikakav rezultat ne vidi.
– Ako će smisao mitinga biti da se po svaku cenu sruši pokrajinska vlada, da bi se umesto trenutno vladajuće koalicije napravila koalicija u kojoj će stožer biti SNS i tu se ideja završava sa obrazloženjem “mi bi ovo bolje”,  ja onda to ne vidim. Ajde neka SNS zdušno pomogne donošenje zakona o finansiranju AP Vojvdine. Neka nas iznenadi svojim stavom prema Vojvodini, nek obezbedi stabilno finansiranje pa da i mi stavmo prst na čelo i zapitamo se da li možda postoji neko ko vodi  više računa o interesu Vojvodine. Do tada je ovo čisto prazna priča – naveo je on. Bogaroški je ocenio i da bi se moglo zaključiti da je borba protiv korupcije koju sprovodi Vlada Srbije malo usmerena na jednu stranu - na prethodnu republičku vlast, dodajući da bi se jako obradovao da nema korupcije i kriminala u periodu posle 2012. godine, ali da mu je teško da poveruje u takvo nešto.
 
(BILSV, 01. 11. 2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook