Umesto poreza povećati rudnu rentu

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Utorak, 01. 07. 2014. | Komentara: 0

Umesto poreza povećati rudnu rentu

BEOGRAD – Narodni poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Đorđe Stojšić rekao je danas da LSV neće podržati izmene zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, jer će teret tog zakona podneti najsiromašniji građani i privrednici koji zapošljavaju mali broj ljudi.

LSV

On je najavio da su poslanici Lige podneli nekoliko amandmana na predložene zakone, te pozvao vladu da ih razmotri.

Gubici javnih preduzeća veći problem od sive ekonomije

Stojšić je istakao da umesto prihodne strane treba pogledati rashodnu stranu, navodeći da su od sive ekonomije veći problem gubici javnih preduzeća, među kojima su, kako je naveo, Železnice, Srbijagas, JAT i „ostali propali politički projekti gde su ili deljene subvencije ili su ulagane stotine miliona evra“. 

- Siva ekonomija ne postoji iz razloga što ljudi vole da budu van poreskog sistema, nego zato što ne mogu da izdrže poreze i doprinose koje im država nameće. Ako želite da se bavite bilo kojim poslom u Srbiji, jednostavno teško možete to da plaćate i da pri tom nešto i zaradite – upozorio je Stojšić i dodao da danas na jednog zaposlenog u privatnom sektoru imamo jednog zaposlenog u javnom sektoru i dva penzionera, što nijedna država ne može da izdrži. On je naglasio i da je važno da građani naprave razliku između poreza i harača, ocenjujući da se u Srbiji i dalje poreske obaveze doživljavaju kao harač. 

- Na zapadu kada kažete da ste poreski obveznik vi plaćate neke usluge, neku infrastrukturu i za pare koje plaćate želite da znate gde su one potrošene i  šta ste vi za ta sredstva dobili. Jedan od ključnih razloga zašto građani ne vide zbog čega bi trebalo da plaćaju određene namete jeste taj što je sistem javnih finansija izuzetno centralizovan. Ranije je postojala opštinska uprava prihoda, svi porezi su se skupljali prvo na nivou opštine, zatim se plaćali izdaci pokranije, republičkih i saveznih organa i taj sistem je dosta dobro funkcionisao do kraja osamdesetih godina  i mislim da bi mogli da se ugledamo na neka rešenja iz ranijeg vremena. Na taj način su opštine, danas lokalne samouprave, bile u mogućnosti da budu motivisane da skupe što više poreza, zato što je sav višak ostajao na nivou opštine a od tih sredstava su nekada i građena kompletna infrastruktura na nivou opština. Barem je tako bilo u Vojvodini – kazao je Đorđe Stojšić. 

Podsetio je da je Liga prošle godine insistirala na decentralizaciji poreska uprava, odnosno da Vojvodina dobije svoju poresku upravu, a da opštine ubiraju prihode i zatim ih prosleđuju na više nivoe vlasti. 

Oporezovati ofšor firme

Poslanik LSV je napomenuo i da je u Srbiji praksa da se PDV plati čak i ako nije naplaćena faktura, da se plaća porez na dobit čak i ako nije ostvaren ni dinar prihoda, pa i da je sistem takav da što se više zarađuje to je manja poreska stopa. Složio se sa ministrom finansija da je prihodna strana problem, ali je ukazao da se ne treba fokusirati samo na male privrednike jer ne treba samo oni da podnose sav teret. 

- Hajde da pogledamo kako multinacionalne kompanije iskazuju dobit u Republici Srbiji, kako finansijski sektor iskazuje dobit u Republici Srbiji pa ćemo verovatno shvatiti da gro te dobiti odlazi na Britanska devičanska ostrva i u razne of šor lokacije putem pozajmljenih sredstava  i nepostojećih usluga, a da vrlo mali deo tih sredstava ostaje da bude predmet oporezivanja  od strane naše poreske uprave. Mislim da, u većini slučajeva, te velike kompanije naša poreska uprava ne sme ni da pipne. A kada, s druge strane, dođu kod nekog malog privrednika, oni će mu uvek reći: Znate kako, mi moramo nešto da napišemo jer su nam tako rekli i da imamo  kvotu koliko kazni treba da naplatimo – rekao je Stojšić.

Ukazao je i da se novim zakonskim rešenjima onemogućava građaninu da dobije PIB-a za novo preduzeće, ukoliko firma u kojoj je u bilo kom procentu, pa i najmanjem, vlasnik nije platila poreze. Poslanik LSV je osporio i način na koji se predviđa uručenje poreskih rešenja. Kako je rekao, zbog svih zamerki koje je izneo poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine neće glasati za predloženi zakon, dodajući da teret ove krize treba da podnesu najbogatiji, da bi trebalo povećati rudnu rentu, oporezovati ofšor vlasništvo nad firmama. 

- Mislim da bi poreska uprava mogla da uradi unakrsnu referencu imovine i prihoda, te da se oporezuje ono što ne može da se dokaže kao legalno stečeno vlasništvo. Ali još jednom, bogati su oni koji bi trebalo da podnesu teret ove krize, a ne da dodatno opterećujemo i ono malo privatnog sektora koji još uvek radi – zaključio je Đorđe Stojšić.

(BILSV, 01.07.2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook