Unapređen položaj zena sa sela

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 04. 04. 2014. | Komentara: 0

Unapređen položaj zena sa sela

NOVI SAD – Pokrajinska poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini AP Vojvodine Nataša Lalić istakla je da će poslanici Lige podržati Izveštaj o poslovanju Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova za 2013. godinu.

LSV

U fokusu Zavoda žene u ruralnim područjima


Ona je na današnjem zasedanju Skupštine AP Vojvodine navela da je Zavod za ravnopravnost polova osnovan odlukom SkupštineAP Vojvodine pre 10 godina i da se kroz izveštaj vidi koje su aktivnosti i programi kojima se bavi, i samostalno i u saradnji sa drugim institucijama. Istakla je i da je na skupštinskom Odboru za ravnopravnost polova, zajedno sa direktoricom ovog Zavoda Vesnom Šijački, zaključeno da je u prethodnoj godini najveći fokus stavljen na žene sa sela, odnosno na njihovu obuku, edukaciju i, na taj način, na njihov unapređeni položaj u sredinama u kojima žive.

Odgovarajući predsednici Odbora Stojanki Lekić koja je rekla da je ovo telo pokrajinske skupštine želelo da vrati izveštaj na doradu, Lalićeva je istakla da takve odluke na Odboru nije bilo. Navela je da Zavod, u realizaciji projekata, sarađuje sa određenim institucijama, pokrajinskim sekretarijatima, fakultetima, lokalnim samoupravama ali se u izveštaju jasno ne vidi šta je konkretno u projektu radio koji saradnik u projektu, što je i bila zamerka Odbora na podneti izveštaj. Dodala je i da je odlučeno da jedan od zaključaka bude i to da se

- I što se tiče samog drugog dela izveštaja, koji se odnosi konkretno na finansijski izveštaj, i on treba da po određenim segmentima objasni koliko je novca za šta utrošeno. Izveštaj nije konfuzan, nije nejasan, samo bi trebalo da bude u određenim segmentima detaljniji i to je negde bio sam zaključak Odbora – naglasila je poslanica LSV.

U programima učestvovali i muškarci i mladi

Nataša Lalić je navela da je u toku 2013. godine oko 500 žena sa sela, iz 43. vojvođanskih  naseljenih mesta, prošlo informatičku obuku u organizaciji Zavoda za ravnopravnost polova. I ne samo što je ovo korisno za žene koje u tim područjima žive, već se ovakvim programima intenzivnije uključuju lokalne samouprave u proces unapređenja politike jednakih mogućnosti, dodala je ona. Napomenula je i da su se u programe uključivali i muškarci, ali i mladi.

- S obzirom na to da je princip ravnopravnosti jedan od osnovnih principa socijaldemokratije, a da se kroz ovaj izveštaj jasno vidi da se Zavod za ravnopravnost polova prilično ozbiljno i detaljno bavi ovim pitanjem, poslanička grupa LSV će za ovaj izveštaj glasati – zaključila je Nataša Lalić.

(BILSV, 04.04.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook