Uprava za nadzor je kvazi SDK

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Subota, 04. 08. 2012. | Komentara: 0

Uprava za nadzor je kvazi SDK

NOVI SAD - Obrazlažući podnete amandmane, koje je na Predlog zakona o izmenama Zakona o Narodnoj banci Srbije podnela poslanička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine, narodni poslanik Đorđe Stojšić naveo je da bi član 3 i član 10 trebalo izbrisati iz Predloga, jer se tiču Uprave za nadzor nad finansijskim institucijama čijim bi se formiranjem neke funkcije izmestile iz delokruga guvernera.

Stojisic

- Guverner već vrši nadzor nad finansijskim institucijama i ne vidimo razlog zbog kojeg bi to trebalo izmeštati u posebnu organizacionu jedinicu. Naročito ne u situaciji kao što je današnja, kada u finansijskom sektoru imate izuzetno veliku krizu sa 30 odsto loših plasmana u aktivi banaka i kada strane banke beže iz Srbije - rekao je Stojšić i dodao da sada nije pravi trenutak za takvo eksperimentisanje.

On je istakao da takvo rešenje postoji u Crnoj Gori, ali da to nije baš najbolja finansijska institucija koju treba prekopirati. Takođe, kako je rekao, nije detaljno preciziran delokrug aktivnosti ove uprave.

Đorđe Stojšić je u ime poslaničke grupe LSV predložio da se briše član 10, jer se „tzv. Upravom za kontrolu nad finansijskim institucijama funkcija kontrole izmešta iz ruku guvernera". Naročito, ako imamo u vidu da direktora predlaže Odbor za finansije, a to je vrlo usko stručna funkcija koju bi trebalo da obavlja sam guverner.

- U svetu se te funkcije u vreme svetske ekonomske krize sve više centralizuju unutar narodne banke i prve su na listi prioriteta guvernera. Mislim da se stvaranjem ove uprave formira neki novi kvazi SDK i ne vidim šta će to dobro da donese finansijskom sektoru - napomenuo je Stojšić.

Prema njegovim rečima, pre šest-sedam godina naveliko su se uzimali krediti i hvalila se privatizacija finansijskog sektora, banaka itd. A danas smo došli u situaciju da „ni građani ni privreda ne mogu da vraćaju kredite, a optužuje se taj isti finansijski sektor da su strane banke krive što u zemlji imamo makroekonomske probleme koji su više strukturne prirode i nemaju mnogo veze s tim".

- Uvođenje nove uprave je samo jedna od aktivnosti da, kad god treba da se suočimo sa nekim novim problemima, u Beogradu se formira neka nova uprava, agencija, direkcija, gde se zapošljavaju stotine ili hiljade nekih činovnika i birokrata, koji onda primajući velike plate, na tenane, godinama prožimaju te probleme i pokušavaju da ih reše u nekoj meri - neuspešno - naglasio je Stojšić

On je podneo i primedbu na član 20 Zakona o NBS i predložio da se odredbe iz tog člana primenjuju i na viceguvernera. Naime, ovaj član, u stavovima 3 i 4 govori o tome da guverner ne može da ima akcije, hartije od vrednosti. A članovi 1 i 2 govori o tome da guverner ne sme imati konflikt interesa, tj. da ne sme biti član upravnog odbora političkih stranaka, nadzornih odbora itd. Kako je naglasio Stojšić, ove bi se odredbe trebale primeniti i na viceguvernera, jer je to „jedna od funkcija koja će biti važnija od funkcije samog guvernera".

(BILSV, 04.08.2012)




Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook