Uspešan šestomesečni rad Sekretarijata za kulturu i informisanje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 18. 09. 2014. | Komentara: 0

Uspešan šestomesečni rad Sekretarijata za kulturu i informisanje

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić izjavio je da je ponosan na niz projekata koji su realizovani u oblasti kulture. 

LSV

Kultura mora naći svoje mesto

- Imamo jasnu ideju kako kultura treba da izgleda, ona mora naći svoje mesto i treba da sarađuje sa svima – kazao je Grujić na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rada pokrajinskih sekretarijata za šest meseci ove godine.

On je posebno naglasio uspeh junskog „Šekspir festivala“ i julski „Novi tvrđava teatar“, uz tradicionalno renomirane festivale, Sterijino pozorje, Egzit i Palićki filmski festival. Grujić je kazao da je rekonstruisan Arhiv Vojvodine, Muzej Vojvodine i galerija „Sava Šumanović“. Dodao je i da je ponosan i na međuregionalnu saradnju sa italijanskom Umbrijom i nemačkim distriktom Štutgart.

- U zaštiti kulturnog nasleđa smo nabavili i implementirali softver IMUS, čime smo obezbedili softversku bazu za umrežavanje svih muzeja u Vojvodini. Naveo bih početak projekta rehabilitacije Franjevačkog samostana u Baču, koji radimo u saradnji sa programom EU pod nazivom „Ljubljanski proces 2“. Radimo na završetku rekonstrukcije dvorca Dunđerskih u Čelarevu. Takođe, podržali smo mnoge značajne izložbe, kao što su „Bela Rusija - ruska emigracija u Vojvodini“, izložba arhivskih dokumenata o početku Prvog svetskog rata, obeležavanje 250 godina od osnivanja Banatske vojne granice, zatim tu spada adaptacija Tekelijanuma u Budimpešti, rekonstrukcija Beogradske kapije, gde učestvujemo zajedno sa Gradom Novim Sadom i Republikom - naveo je Slaviša Grujić.

Rad Sekretarijata jasno decentralizovan

On je posebno istakao da rad Sekretarijata mora da ima svoju izbalansiranu osnovu, odnosno, da bude jasno decentralizovan.

- Moramo da imamo odnose ne samo prema Srpskom narodnom pozorištu, odnosno Narodnom pozorištu u Subotici, nego da imamo odnose i sa drugim pozorištima, na drugim jezicima u Pokrajini, da imamo dobre odnose u regiji, da imamo odlične odnose sa Beogradom. S ponosom ističim da naš Sekretarijat ima izuzetnu saradnju i u okviru Vlade, ali sa velikom većinom lokalnih samouprava u Vojvodini, sa Gradom Novim Sadom, sa Ministarstvom za kulturu. To je možda suštinska stvar: kultura uvek mora da nađe svoje mesto i da sa svakim može i treba da sarađuje – naglasio je pokrajinski sekretar.

On je ukazao da je na jednom međunarodnom događaju, koji se odnosi na saradnju Hrvatske i Srbije, apostrofirano da imaju odličnu saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu i javno informisanje, što je, kako je ocenio, plod dugotrajnog rada, međusobnog poverenja i želje za saradnju. U oblasti informisanja, Grujić je izdvojio uspešnu realizaciju stručne konferencije o regionalnim medijima u Jugoistočnoj Evropi. 

(BILSV, 18.09.2014)





Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook