Uspešan šestomesečni rad Sekretarijata za kulturu i informisanje

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 18. 09. 2014. | Komentara: 0

Uspešan šestomesečni rad Sekretarijata za kulturu i informisanje

Potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Slaviša Grujić izjavio je da je ponosan na niz projekata koji su realizovani u oblasti kulture. 

LSV

Kultura mora naći svoje mesto

- Imamo jasnu ideju kako kultura treba da izgleda, ona mora naći svoje mesto i treba da sarađuje sa svima – kazao je Grujić na konferenciji za medije na kojoj su predstavljeni rezultati rada pokrajinskih sekretarijata za šest meseci ove godine.

On je posebno naglasio uspeh junskog „Šekspir festivala“ i julski „Novi tvrđava teatar“, uz tradicionalno renomirane festivale, Sterijino pozorje, Egzit i Palićki filmski festival. Grujić je kazao da je rekonstruisan Arhiv Vojvodine, Muzej Vojvodine i galerija „Sava Šumanović“. Dodao je i da je ponosan i na međuregionalnu saradnju sa italijanskom Umbrijom i nemačkim distriktom Štutgart.

- U zaštiti kulturnog nasleđa smo nabavili i implementirali softver IMUS, čime smo obezbedili softversku bazu za umrežavanje svih muzeja u Vojvodini. Naveo bih početak projekta rehabilitacije Franjevačkog samostana u Baču, koji radimo u saradnji sa programom EU pod nazivom „Ljubljanski proces 2“. Radimo na završetku rekonstrukcije dvorca Dunđerskih u Čelarevu. Takođe, podržali smo mnoge značajne izložbe, kao što su „Bela Rusija - ruska emigracija u Vojvodini“, izložba arhivskih dokumenata o početku Prvog svetskog rata, obeležavanje 250 godina od osnivanja Banatske vojne granice, zatim tu spada adaptacija Tekelijanuma u Budimpešti, rekonstrukcija Beogradske kapije, gde učestvujemo zajedno sa Gradom Novim Sadom i Republikom - naveo je Slaviša Grujić.

Rad Sekretarijata jasno decentralizovan

On je posebno istakao da rad Sekretarijata mora da ima svoju izbalansiranu osnovu, odnosno, da bude jasno decentralizovan.

- Moramo da imamo odnose ne samo prema Srpskom narodnom pozorištu, odnosno Narodnom pozorištu u Subotici, nego da imamo odnose i sa drugim pozorištima, na drugim jezicima u Pokrajini, da imamo dobre odnose u regiji, da imamo odlične odnose sa Beogradom. S ponosom ističim da naš Sekretarijat ima izuzetnu saradnju i u okviru Vlade, ali sa velikom većinom lokalnih samouprava u Vojvodini, sa Gradom Novim Sadom, sa Ministarstvom za kulturu. To je možda suštinska stvar: kultura uvek mora da nađe svoje mesto i da sa svakim može i treba da sarađuje – naglasio je pokrajinski sekretar.

On je ukazao da je na jednom međunarodnom događaju, koji se odnosi na saradnju Hrvatske i Srbije, apostrofirano da imaju odličnu saradnju sa Pokrajinskim sekretarijatom za kulturu i javno informisanje, što je, kako je ocenio, plod dugotrajnog rada, međusobnog poverenja i želje za saradnju. U oblasti informisanja, Grujić je izdvojio uspešnu realizaciju stručne konferencije o regionalnim medijima u Jugoistočnoj Evropi. 

(BILSV, 18.09.2014)





Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook