Ustav iz 2006. izvor svih problema

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Četvrtak, 30. 01. 2014. | Komentara: 0

Ustav iz 2006. izvor svih problema

NOVI SAD – Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je za NIN da izmenjeni Statut AP Vojvodine ne garantuje autonomiju Vojvodine i da je izvor svih nesporazuma Ustav iz 2006. koji obezvređuje svaki smisao autonomije.

LSV

On najavljuje i da će u narednih desetak dana LSV podneti Skupštini AP Vojvodine deklaraciju kojom će zatražiti da se pokrajinski parlament izjasni o potrebi za pokretanjem izmene postojećeg ili donošenje novog Ustava Srbije.

- Ne želimo novim Ustavom da dezintegrišemo Srbiju i njen ustavnopravni status. Srbija, međutim, ulaskom u EU treba da se odrekne dela integriteta, ali izgleda da nije spremna na to zarad autonomije Vojvodine – istakao je Kostreš.

On ne isključuje ni scenario po kome će naprednjaci svesno raditi na tome da Statut ne bude usvojen kako bi izazvali vanredne pokrajinske izbore.

Govoreći o osporavanju postojanja saveta nacionalnih manjina, Kostreš je kazao da LSV neće prihvatiti njihovo ukidanje.

 - Većina neće glasati za ovakvo rešenje. Sve ovo trebalo bi da se pretvori u neku srpsku Vojvodinu, a manjine bi bile dekor koje mogu da izazovu vanredne izbore - upozorio je on.

Kada je reč o ukidanju predstavništva u Briselu, što je Ustavni sud obrazložio da je Vojvodina od diplomatskog predstavljanja Srbije preuzela deo funkcije predstavljanja i zastupanja, što se kosi sa Ustavom, Kostreš kaže da je u Briselu video da države kandidati za članstvo pomažu svojim regijama da otvaraju predstavništva, jer je to most kako bi se skratio put do punopravnog članstva.

(BILSV, 30.01.2013)



Saopštenja | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Konkretnim merama pokazati da se nasilje nad ženama više neće tolerisati

Još jedan femicid koji se juče dogodio, peti od početka ove godine, dokaz je da se naše društvo suočava se ozbiljnom krizom i da je neophodno da država hitno preduzme korake ka rešavanju ovog problema.
Odbori LSV | Četvrtak, 28. 03. 2024. | Komentara: 0

Vojvođani podržavaju slobodu govora

Pozivamo celokupnu demokratsku javnost da stane u zaštitu Ustavom zagarantovane slobode govora i snažno osudi najgnusnije pretnje upućene univerzitetskom profesoru dr Dinku Gruhonjiću i novinarki Ani Lalić.
Saopštenja | Sreda, 27. 03. 2024. | Komentara: 0

Kostreš: Bajatović lažima o Vojvodini pokušava da sakrije pljačku i slom režimske politike

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poziva Dušana Bajatovića, najplaćenijeg građanina Srbije, čoveka koji gazi interese države u kojoj živi zarad interesa Ruske Federacije, da prestane sa sejanjem mržnje i zastrašivanjem građana Srbije i Vojvodine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook