Ustav je Vojvodinu sveo na igračku

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 14. 05. 2014. | Komentara: 0

Ustav je Vojvodinu sveo na igračku

BEOGRAD – Šef poslaničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini APV Branislav Bogaroški izjavio je danas da poslanici Lige nisu bili uzdržani, već nisu učestvovali u glasanju o Predlogu statuta AP Vojvodine.

LSV

On je gostujući  u emisiji „Oko“ na Radio-televiziji Srbije rekao da bi poslanici LSV verovatno podržali predloženo rešenje statuta da je usvojen amandman koji je podneo Aleksandar Marton.

Odgovor Muzeja Vojvodine stigao napismeno

Bogaroški je ukazao da bi u ovakvim slučajevima trebalo konsultovati stručnjake i relevantne institucije, a ne da o tome odlučuju pravnici i političari. On je naveo da je LSV to i učinila uputivši pitanje Muzeju Vojvodine. Predsednik poslaničke grupe SNS u vojvođanskom parlamentu Predrag Matejin je istakao da su članovi radne grupe rekli da su konsultovali relevantne stručnjake. Bogaroški mu je na to odgovorio da se pojedincima može i ne mora verovati na reč, a zatim u studiju pokazao pisani odgovor koji je LSV dobila od Muzeja Vojvodine.

Rastezanje autonomije
 
Branislav Bogaroški je naglasio da je osnovni problem sa Statutom Ustav iz 2006. godine koji nije prošao probu vremena i podsetio da je LSV i prilikom usvajanja osporenog statuta APV imala zamerke, pa je u poslednjem momentu odlučila da ne podrži taj akt.

- Koncept koji je nametnut Ustavom 2006. godine Vojvodinu svodi na igračku, a autonomiju koju imate možete da rastežete i ovako i onako – istakao je on i naglasio da se odluka Ustavnog suda Srbije mora sprovesti, ali je ona, sa stanovišta Lige, veoma sporna.

- U odluci je navedeno da AP Vojvodina ne može da se bavi politikom, što je suštinsko pitanje. Navedeno je da podela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast postoji samo na nivou republike, da na nivou lokalnih samouprava i APV postoji skupštinski sistem, što je priča iz francuske buržoaske revolucije, koncept koji nije zaživeo nigde. Imate varijante da nema Srema, Banata i Bačke, ne postoji glavni grad, pričamo o geografiji za treći osnovne – ukazao je šef poslaničke grupe LSV u pokrajinskoj skupštini i dodao da se jesu postigli kompromisi, kojima je nešto dobijeno, a od nečega se odustalo. Ali, kako je napomenuo, kada se postiže kompromis za kompromisom, i kada kompromis umesto sredstva postane cilj sam sebi, „okrenete se u nazad i vidite da ste preterali sa kompromisima, i da ono što ste dobili i preko čega ste prešli, više nije nešto iza čega ste spremni da stanete, onda donesete odluku koju smo mi doneli“.

Posle dve godine podvući crtu


Govoreći o situaciji u vladajućoj koaliciji i eventualnim izborima ili rekonstrukciji vlade, Branislav Bogaroški je istakao da je logično da se posle dve godine podvuče crta i vidi šta je urađeno.

- Ja smatram da unutar vladajuće koalicije postoji dovoljno  prostora da dogovorimo novi program i da vidimo koji su to ljudi koji će novi program sprovesti. Ne može se program praviti tako što predviđate tunel kroz Frušku goru i u momentu kada ga predviđate i obrazlažete na skupštini znate da on neće biti završen - istakao je Bogaroški.
 
Komentarišući najavu Demokratske stranke Srbije da će formirati „jezičke patrole“, on je rekao da DSS ne poznaje Vojvodinu što se do sada pokazalo.

- Ovo je jezik devedesetih  za koji sam se nadao da neću nikada čuti i ja ne znam šta je vaša ideja pošto utvrdite ko ne govori srpski. Da napravite spiskove pa da šaljete u školu ili da šaljete možda u Mađarsku? A onda posle rešimo tako problem Rumuna, pa onda Slovaka – upitao je Bogaroški pokrajinskog poslanika DSS-a Milenka Jovanova.

(BILSV, 14.05.2014)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook