Ustav Srbije ključni problem Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 30. 09. 2012. | Komentara: 0

Ustav Srbije ključni problem Vojvodine

NOVI SAD – U iščekivanju razgovora između republičkih i pokrajinskih organa o prevazilaženju problema u funkcionisanju vojvođanske autonomije, šefica poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskom parlamentu Maja Sedlarević ocenjuje za Dnevnik da je Ustav Srbije ključni problem Vojvodine.

LSV

Stoga je, kaže, neophodno da se što pre uspostavi dijalog republičke i pokrajinske vlasti, posebno nakon odluke Ustavnog suda da ukine deo nadležnosti APV, ali i zbog toga što još uvek nije rešeno pitanje finansiranja Vojvodine.
– Dijalog između dva nivoa vlasti jedini je način da se dođe do rešenja i izađe iz krize, što je neminovno, jer ova situacija ne ide u prilog nikome – ocenila je Sedlarevićeva. A u tom dijalogu, kako je istakla, LSV će insistirati na ustavnim promenama i poštovanju Platforme pokrajinske vlade iz 2006. godine o ustavnom položaju Vojvodine, kojom se zahteva zakonodavna, izvršna i delimično sudska autonomija, izvorni prihodi i imovina AP Vojvodine. Takođe, Maja Sedlarević veruje da je najveća šansa Vojvodine u razumevanju koje, kada je reč o autonomiji, ima kod institucija i zvaničnika EU.
– Uostalom, i evropski zvaničnici sve češće ukazuju na neophodnost promene Ustava Srbije, i mi u tome vidimo šansu za drugačiji ustavni položaj Vojvodine – istakla je Sedlarevićeva.

(BILSV, 30. 09. 2012.)



Saopštenja | Sreda, 22. 11. 2023. | Komentara: 0

Gages: Samo glas za Vojvođane garantuje bolji položaj nacionalnih zajednica

Vojvođanski način života i duh tolerancije moraju biti očuvani.
Odbori LSV | Ponedeljak, 20. 11. 2023. | Komentara: 0

Mrnuštik: Vojvođani su večeras uz ProGlas u Novom Sadu!

Vojvođani 17. decembra na izborima za republički i pokrajinski parlament imaju priliku da se izbore da se glas Vojvodine čuje u naredne četiri godine. Vojvodina može da bude faktor promene. Ali, da bi se glas zaista čuo potrebna je najšira mobilizacija građana.
Saopštenja | Ponedeljak, 20. 11. 2023. | Komentara: 0

Vojvođani traže podelu prihoda Vojvodine na ravne časti

Programom „Na ravne časti“ Vojvođani će se na pokrajinskim izborima boriti da se novac koji uplate u republički budžet pošteno podeli - trećina državi, trećina Vojvodini i trećina gradovima i opštinama.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook