Ustav Srbije ključni problem Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 30. 09. 2012. | Komentara: 0

Ustav Srbije ključni problem Vojvodine

NOVI SAD – U iščekivanju razgovora između republičkih i pokrajinskih organa o prevazilaženju problema u funkcionisanju vojvođanske autonomije, šefica poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskom parlamentu Maja Sedlarević ocenjuje za Dnevnik da je Ustav Srbije ključni problem Vojvodine.

LSV

Stoga je, kaže, neophodno da se što pre uspostavi dijalog republičke i pokrajinske vlasti, posebno nakon odluke Ustavnog suda da ukine deo nadležnosti APV, ali i zbog toga što još uvek nije rešeno pitanje finansiranja Vojvodine.
– Dijalog između dva nivoa vlasti jedini je način da se dođe do rešenja i izađe iz krize, što je neminovno, jer ova situacija ne ide u prilog nikome – ocenila je Sedlarevićeva. A u tom dijalogu, kako je istakla, LSV će insistirati na ustavnim promenama i poštovanju Platforme pokrajinske vlade iz 2006. godine o ustavnom položaju Vojvodine, kojom se zahteva zakonodavna, izvršna i delimično sudska autonomija, izvorni prihodi i imovina AP Vojvodine. Takođe, Maja Sedlarević veruje da je najveća šansa Vojvodine u razumevanju koje, kada je reč o autonomiji, ima kod institucija i zvaničnika EU.
– Uostalom, i evropski zvaničnici sve češće ukazuju na neophodnost promene Ustava Srbije, i mi u tome vidimo šansu za drugačiji ustavni položaj Vojvodine – istakla je Sedlarevićeva.

(BILSV, 30. 09. 2012.)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook