Ustav Srbije ključni problem Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 30. 09. 2012. | Komentara: 0

Ustav Srbije ključni problem Vojvodine

NOVI SAD – U iščekivanju razgovora između republičkih i pokrajinskih organa o prevazilaženju problema u funkcionisanju vojvođanske autonomije, šefica poslaničkog kluba Lige socijaldemokrata Vojvodine u pokrajinskom parlamentu Maja Sedlarević ocenjuje za Dnevnik da je Ustav Srbije ključni problem Vojvodine.

LSV

Stoga je, kaže, neophodno da se što pre uspostavi dijalog republičke i pokrajinske vlasti, posebno nakon odluke Ustavnog suda da ukine deo nadležnosti APV, ali i zbog toga što još uvek nije rešeno pitanje finansiranja Vojvodine.
– Dijalog između dva nivoa vlasti jedini je način da se dođe do rešenja i izađe iz krize, što je neminovno, jer ova situacija ne ide u prilog nikome – ocenila je Sedlarevićeva. A u tom dijalogu, kako je istakla, LSV će insistirati na ustavnim promenama i poštovanju Platforme pokrajinske vlade iz 2006. godine o ustavnom položaju Vojvodine, kojom se zahteva zakonodavna, izvršna i delimično sudska autonomija, izvorni prihodi i imovina AP Vojvodine. Takođe, Maja Sedlarević veruje da je najveća šansa Vojvodine u razumevanju koje, kada je reč o autonomiji, ima kod institucija i zvaničnika EU.
– Uostalom, i evropski zvaničnici sve češće ukazuju na neophodnost promene Ustava Srbije, i mi u tome vidimo šansu za drugačiji ustavni položaj Vojvodine – istakla je Sedlarevićeva.

(BILSV, 30. 09. 2012.)



Saopštenja | Petak, 05. 04. 2024. | Komentara: 0

Mentalno zdravlje građana Srbije bitnije od Vučićevog buncanja o letećim automobilima

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI poručuje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću da su leteća taksi vozila, za koja je rekao da će saobraćati u Beogradu već 2027. godine, direktno narušavanje mentalnog zdravlja 6,5 miliona građana Srbije.
Odbori LSV | Sreda, 03. 04. 2024. | Komentara: 0

Potrebne su izmene finansiranja u cilju razvoja zrenjaninskih sela

Odbornička grupa Lige socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani u Skupštini grada Zrenjanina smatra da je neophodno hitno preduzeti korake da se unapredi položaj seoskih mesnih zajednica na teritoriji grada Zrenjanina.
Odbori LSV | Nedelja, 31. 03. 2024. | Komentara: 0

Milan Đurić nije dostojan da bude gradonačelnik Novog Sada

Podrška gradonačelnika Novog Sada Milana Đurića onima koji nose majice sa likom osuđenog ubice predsednika vlade naše zemlje, predstavljajući se kao branitelji srpstva, predstavlja izdaju države, Ustava i samog srpstva u koje se svi zajedno lažno zaklinju. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook