Ustavom definisati nadležnosti i način finansiranja AP Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Petak, 14. 12. 2012. | Komentara: 0

Ustavom definisati nadležnosti i način finansiranja AP Vojvodine

NOVI SAD – Poslanik Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini Srbije Đorđe Stojšić rekao je u emisiji „Sučeljavanje“ na Radio-televiziji Vojvodine da su promene Ustava Srbije neminovne, što je pokazala situacija do koje je došlo prilikom usvajanja budžeta za 2013. godinu i celokupna situacija oko Razvojne banke Vojvodine.

LSV

Ne može budžet da zavisi od ministrove volje

- Ova dva slučaja pokazala su da je potrebna ozbiljna promena Ustava, jer je potrebno da se jednom za svagda, jasno i precizno definišu nadležnosti AP Vojvodine i način njenog finansiranja. Nedopustivo je da mere, koje je Pokrajina planirala za sledeću godinu, neće moći da se ispune, a da ne pričamo o svim drugim razvojnim potencijalima koje Vojvodina zasigurno ima – rekao je on, dodavši da se LSV oduvek zalagala za izvorne prihode, izvršnu i sudsku vlast i pravo na imovinu.

Stojšić je istakao da je nedopustivo da se na dan donošenja budžeta Vojvodina stavi pred svršen čin i da ne zna da li će ići na privremeno finansiranje, da li treba da smanjuje budžet i da to sve zavisi od proizvoljne volje ministra finansija Mlađana Dinkića i toga li će njega neko uspeti da ubedi da usmeri još neka dodatna sredstva.

- To je poniženje i za Vladu AP Vojvodine i za Skupštinu AP Vojvodine. Ako želimo da izgradimo modernu evropsku državu, u kojoj ćemo znati šta je lokalna samouprava, šta su autonomne pokrajine, a šta je centralna vlast, onda ćemo neke probleme moći da rešimo na nižim nivoima, a ne da se za sve probleme pitaju jedan ili dva čoveka.  Do tada nećemo moći da rešimo nijedan od ekonomskih problema, koji nisu mali, koji su nam sad najvažniji i biće nam najvažniji u ovoj, a sigurno i u sledećoj deceniji – ukazao je Stojšić.

Umesto Kini i Rusiji, okrenimo se regionu

Narodni poslanik LSV ukazao je da je Vojvodina nekad bila razvijena kao Slovenija i Hrvatska, a da se danas teško može definisati šta su problemi u vojvođanskoj i srpskoj privredi. Stojšić je naglasio da Srbija, već duže vreme, luta u više pravaca i umesto da sarađuje sa zemljama CEFTA regiona i zemljama u regionu, sa kojima imamo suficit u trgovini, ona se okreće Kini, Rusiji i nekim većim zemljama.

- Naš problem je da ono što mi proizvedemo niko neće da kupi po ceni po kojoj je proizvedena. Naša industrijska proizvodnja je 30-40 % onoga što je bilo 1989. godine.  Mi u Vojvodini bi mogli da naš položaj uveliko poboljšamo, ali to ne možemo zato što smo konstatno žrtve dnevno političkih poteza koji nam ne dozvoljavaju da sa zemljama sa kojima imamo ekonomski interes ostvarimo i mnogo bolju privrednu saradnju – istakao je Stojšić.

- Sa četiri zemlje u regionu sa kojima se graničimo smo u konstano zategnutim odnosima. Mislim na Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru i Makedoniju. Ne samo sada, nego i u proteklih deset godina, moralo se mnogo više raditi na tome da u prvom planu budu naši ekonomski i privedni interesi, a da politika bude u službi toga – dodao je. Stojšić napominje i da je ekonomija je uvek talac nečijih, vrlo često i neodgovornih, političkih izjava, a da je problem naše privrede ne samo to što ne može da investira, nego što ima problem i da plasira naše proizvode.

Đorđe Stojšić je rekao i da bi aktuelna vladajuća većina u republici, bez obzira na to iz koje stranke dolazi predlog, morala da shvati da se zemlja nalazi u veoma teškoj ekonomskoj situaciji i da je u interesu vlasti da se dođe do najboljih rešenja, umesto da se bavi politikanstvom i time ko će da dobije što više političkih poena.

(BILSV, 14.12.2012)



Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.
Saopštenja | Ponedeljak, 22. 04. 2024. | Komentara: 0

LSV - VOJVOĐANI Novi Sad sve bliže odluci o izlasku na izbore

Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Novi Sad u naredna dva dana doneće konačnu odluku o tome da li će izaći na predstojeće lokalne izbore. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook