Usvojen amandman LSV na Deklaraciju o pravima Vojvodine

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Ponedeljak, 13. 05. 2013. | Komentara: 0

Usvojen amandman LSV na Deklaraciju o pravima Vojvodine

NOVI SAD – Odbor za pitanja ustavno-pravnog položaja Vojvodine usvojio je amandman Lige socijaldemokrata Vojvodine kojim se menja drugi član Predloga deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava APV.

LSV

Predsednik Vlade AP Vojvodine Bojan Pajtić je rekao da je spreman da prihvati ovaj amandman. Predsednik poslaničke grupe LSV u Skupštini AP Vojvodine Branislav Bogaroški kaže da je jako važno da se pokrajinski parlament u Deklaraciji pozove na antifašističke vrednosti.

Amandmanom Lige se rečenica da je „autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih gradjana i njihovom voljom Vojvodina je u sastavu Srbije“ menja rečenicom da je „autonomija Vojvodine istorijsko i prirodno pravo njenih građana, jer je nastala i potvrđena voljom njenih naroda na Skupštini izaslanika naroda Vojvodine u Novom Sadu 30-31. jula 1945. godine, kada su oni jedinstveno odlučili da se Vojvodina, kao Autonomna Pokrajina, priključi Srbiji“.

- Bez obzira što će u nekim budućim razgovorima taj amandman biti iskorišten kao povod za napade na Skupštinu AP Vojvodine i pokrajinsku administraicju, mislim da je jako bitno da se skupština u svojoj deklaraciji pozove na antifašističke vrednosti, koje jesu suština našeg amandmana. To je deo istorije i Republike Srbije i Vojvodine kojim treba da se ponosimo. Mi smo, i kao zemlja i kao narod, bili na strani onih koji su pobedili posle Drugog svetskog rata i na čijim vrednostima se i izgradila moderna Evropa u kojoj mi sada pokušavamo da postanemo punopravna članica. I to nikome ne bi smelo da bude sporno, ako su njegovi motivi za ulazak u Evropsku uniju sistem vrednosti, a ne fondovi – istakao je Bogaroški.

On smatra i da je na današnjoj sednici Odbora popravljen tekst deklaracije.

- Po usvajanju deklaracije pružićemo jasnu poruku da pokrajinska administracija ima ispruženu ruku i spremna je da razgovara. Mislim da su pogrešne ideje da se bez usvajanja bilo kog dokumenta ili skupštinske rasprave trebalo automatski ići na ustavnu žalbu ili inicijativu pojedinih akata republičke Skupštine i republičke Vlade. To je bio put koji pokazuje nedostatak volje za saradnju. Kada bude usvojena deklaracija u Skupštini AP Vojvodine, kojom se poziva na razgovore i nalaženje minimuma zajedničkih interesa, mislim da pružamo jednu pozitivnu sliku ili pozitivan signal da želimo da sarađujemo i da u razgovorima rešavamo svoje probleme – zaključio je Branislav Bogaroški.

(BILSV, 13.05.2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook