Uvesti red u robne rezerve

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Utorak, 12. 11. 2013. | Komentara: 0

Uvesti red u robne rezerve

BEOGRAD – Poslanici Lige socijaldemokata Vojvodine podržaće Predlog zakona o robnim rezervama jer je dobar i zbog toga što je dobro sve što ide u pravcu toga da se uvede red u ovom segmentu, istakao je tokom načelne rasprave o tom aktu poslanik LSV Đorđe Stojšić.

LSV

Kako je naveo, veliko je pitanje da li robne rezerve služe samo tome da intervenišu na tržištu, odnosno da otkupljuju i skladište proizvode za slučaj vanrednih situacija ili služe i tome da utiču na tržištu u smislu cena, a dodao je i da bi bilo vrlo bitno uspostaviti jasno propisane kriterijume na osnovu kojih robne rezerve prodaju i kupuju robu.  
– Do sada su robne rezerve bile sklone tome da, usled pritisaka nakon kojih slede možda populističke mere, utiču na tržištu žitarica određenim otkupnim cenama. Robne rezerve su izlazile u susret takvim zahtevima i u nizu slučajeva su ulazile, u možda čudnim vremenima, u otkup tih žitarica – naveo je Stojšić. Dodao je da u svetu postoje produktne berze koje se time bave, kao i da je dobro što se ide u pravcu toga da se i kod nas ovakve mere preduzimaju na otvorenom tržištu, odnosno na postojećoj produktnoj berzi.

Uticaj na cenovnu stabilnost

– To će sigurno unaprediti rad robnih rezervi i doprineti da robne rezerve utiču i na cenovnu stabilnost – istakao je poslanik LSV. Nadovezujući se na izlaganja pojedinih poslanika koji su govorili o milionskim pljačkama robnih rezervi, Stojšić je ukazao i na to da su se pojedinci enormno obogatili na štetu države, upravo u svojim aranžmanima sa robnim rezervama.
– Dobijete ogromnu količinu  žitarica kada je cena visoka, prodate je, odnosno izvezete, i zamenite te iste količine u žetvi kada je količina niža. Sve je potpuno legalno, ali neko je ostvario ogroman ekstraprofit. To je po meni aspekt na koji bi trebalo da se gleda u budućnosti, jer su nastajale privredne imperije na osnovu tog odnosa koji je bio izuzetno nezdrav, odnosno štetan po državu – rekao je Stojšić.

Energetska(ne)zavisnost

Kada je u pitanju energetska stabilnost, Stojšić je istakao da je dobro da Srbija makar malo povrati energetski suverenitet, s obzirom na to da je Naftna industrija Srbije, sa sve nalazištima, prodata za daleko manje novca od stvarne vrednosti.
– Nemamo ni s od energetske stabilnosti. Ne znam takođe gde će se vršiti skladištenje tih derivata, s obzirom da su kompletni skladišni kapaciteti u vlasništvu strane države. Možda može sa vojskom da se napravi nekakav aranžman – zapitao je Stojšić ukazujući da je u proteklom periodu, pre ove vlade, propuštena prilika da se osigura energetska stabilnost zemlje, s obzirom da ne kontrolišemo ni jedno nalazište.
– Takođe bih želeo da znam, vezano za buduća nalazišta nafte i gasa, da li tu postoji nekakva strategija kojom bi se osigurala energetska stabilnost – zapitao je Stojšić ministarku energetike.

(BILSV, 12. 11. 2013)



Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook