Vaspitanje o reproduktivnom zdravlju uvesti u obrazovni sistem

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Sreda, 27. 05. 2015. | Komentara: 0

Vaspitanje o reproduktivnom zdravlju uvesti u obrazovni sistem

NOVI SAD - Pokrajinska sekretarka za sport i omladinu Marinika Tepić izjavila je da su podaci Instituta za javno zdravlje Srbije i Instituta za javno zdravlje Vojvodine, a koji se tiču broja obolelih žena od raka grlića materice su, alarmantni i poražavajući.

LSV

Naime, prema tim podacima, u Srbiji svakog dana jedna žena umre, a najmanje četiri obole od raka grlića materice. Ona se založila za uvođenje vaspitanja o reproduktivnom zdravlju u obrazovni sistem. Tepić je je na Okruglom stolu "Prevencija i tretman raka grlića materice u Srbiji" koji je danas održan u Narodnoj skupštini poručila da je zbog toga izuzetni značajan rad na prevenciji te bolesti, ukazujući u tom pogledu na sprovođenje projekta "Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju" u gotovo svim vojvođanskim srednjim školama.

– Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu je zajedno sa stručnom Radnom grupom koju čine stručnjakinje iz oblasti ginekologije, epidemiologije, urologije i psihologije osmislio projekat „Zdravstveno vaspitanje o reproduktivnom zdravlju“ čiji je jedan od prioriteta upravo prevencija polno prenosivih bolesti. Želeli smo da kroz moderan radioničarski vid nastave šesnaestogodišnjacima skrenemo pažnju na brigu o njihovom reproduktivnom zdravlju uopšte. Želeli smo da mlade naučimo što je moguće više stvari o polno prenosivim bolestima, kontracepciji, seksualnosti, anatomiji polnih organa, ali i psihološkim segmentima kao što su na primer: kada je pravo vreme za stupanje u seksualni odnos, kako da prihvate svoje telo, šta je to zaljubljenost, a šta ljubav. Do danas je preko 6.000 vojvođanskih srednjoškolaca prošlo kroz naš program koji traje tokom čitave školske godine, a već je prijavljeno još toliko đaka koji će i u 2015/2016. godini slušati o seksualnom vaspitanju i reproduktivnom zdravlju –  navela je pokrajinska sekretarka.

Ona je istakla da istraživanje koje je sprovedeno u okviru tog projekta pokazuju koliko srednjoškolci ne znaju ni osnovne stvari kada je reč o njihovom reproduktivnom zdravlju i najavila da će po završetku uporedne analize dobijenih podataka biti upućena inicijativa, prvo prema Skupštini Vojvodine, a potom prema Narodnoj skupštini Srbije za uvođenje "Zdravstvenog vaspitanja o reproduktivnom zdravlju" u obrazovni sistem. Okrugli sto u Skupštini Srbije održan je u organizaciji Asocijacije za seksualno i reproduktivno zdravlje Srbije – SRH i Parlamentarne grupe za reproduktivno zdravlje, rodna pitanja i HIV, pod pokroviteljstvom Odbora za zdravlje i porodicu Narodne skupštine Republike Srbije.

(BILSV, 27. 05. 2015)



Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Svi da odgovaraju za svoja nedela

BAČKA TOPOLA - Konferencija za novinare povodom kampanje "Podvuci liniju" organizovana je danas i u Bačkoj Topoli. Predsednik OO LSV Bačka Topola Karolj Vekonj tom prilikom je dao dvojezičnu izjavu - za medije na srpskom i mađarskom jeziku, u kojoj je pojasnio ciljeve ove kampanje.
Odbori LSV | Sreda, 27. 10. 2010. | Komentara: 0

Lustracija nije lov na veštice

VRŠAC - Gradski odbor Lige socijaldemokrata Vojvodine Vršac organizovao je povodom kampanje "Podvuci liniju" konferenciju za novinare, kako bi upoznao javnost sa njenim ciljevima. Predsednik GrO LSV Vršac Slavko Ćirin istakao je tom prilikom da će Liga predložiti izmene i dopune Zakona o odgovornosti za kršenje ljudskih prava ili Zakona o lustraciji, kako je poznatiji u javnosti.
Izjave | Utorak, 26. 10. 2010. | Komentara: 0

Profesionalizovati administraciju u Srbiji

BEOGRAD - Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu uskoro će definisati status državnih i lokalnih službenika čiji položaj zavisi od izbora, zbog politizacije administracije, najavio je danas državni sekretar tog ministarstva Duško Radaković.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook