Velika gradjanska koalicija bi bila odgovor SNS-u

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Izjave | Nedelja, 02. 02. 2014. | Komentara: 0

Velika gradjanska koalicija bi bila odgovor SNS-u

NOVI SAD - Zamenik predsednika Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš izjavio je danas da je Glavni odbor LSV ovlastio predsednika stranke Nenada Čanka da u narednih  nekoliko dana pokuša da se, u razgovorima sa ostalim liderima građanske opcije, napravi jedna velika građanska koalicija koja bi bila odgovor Srpskoj naprednoj stranci.

LSV
 
Mesta ima za sve
 
- Mislimo da je važno da sednemo i da razgovaramo i mislim da je više nego neophodno da probamo da okupimo sve snage koje dele isti sistem vrednosti kao i LSV. Posle 24 godine naše borbe i zalaganja za ovakvu Srbiju, mislim da imamo pravo da pozovemo sve ljude i da razgovaramo – rekao je Kostreš gostujući u Dnevniku RTS-a.
 
On je ponovio da LSV i LDP sarađuju dugo i da su pre raspisivanja izbora ove dve stranke počele da razgovaraju o mogućim oblicima i modalitetima saradnje, ali je naglasio da mesta ima za sve. O najavama formiranja koalicije na čijem bi čelu bio Boris Tadić, Kostreš je rekao da bi trebalo sačekati da on formira stranku i odluku da li će izaći na izbore.
 
- Mi imamo veoma visoko mišljenje o njemu (Tadiću), ali prosto treba pustiti da ljudi sami vuku poteze, a da onda od svih onih koji su spremni da razgovaraju da probamo da napravimo jednu zajedničku opciju koja će dati nadu onim ljudima koji veruju u građansku Srbiju i koji će moći da zajedno sa nama budu oponenti i onaj teg koji će se suprotstaviti SNS – naglasio je zamenik predsednika LSV.
 
On je istakao i da je Ligi najbliža saradnja sa onima koji žele da prihvate njen program. Rekao je i da će LSV u narednih nekoliko dana razgovarati sa svima, ali da je ideja da se sve građanske stranke prvo okupe za jedan sto.
 
Neophodna promena Ustava
 
Govoreći o zahtevima SNS da je vreme za proveru legitimiteta pokrajinske vlade, Bojan Kostreš je ukazao da će izbori u Vojvodini biti kada ih predsednik Skupštine AP Vojvodine raspiše.
 
- Razlog za tako nešto bila bi neka dramatična promena politike Vlade Vojvodine ili veliko neslaganje u vladajućoj koaliciji ili neke okolnosti za koje mi u ovom momentu nemamo nijednu informaciju. Mislim da ne treba sad licitirati o pokrajinskim izborima. Republički izbori su raspisani, oni su prioritet i treba voditi računa o njima – ukazao je Kostreš.
 
Upitan da li je ostvariv rok od šest meseci, koliko ima vremena za usaglašavanje Statuta APV sa Ustavom Srbije, on je rekao da je Statut neostvariv, jer je ustavni okvir loš.
 
- Još 2006. godine kada se donosio Ustav Republike Srbije mi smo vrlo jasno i glasno govorili da je pozicija Vojvodine neodrživa, da je sedam posto najobičnija prevara i izmišljotina. Sada to dolazi na videlo. Dok god se ne bude promenio Ustav, bilo kakav statut da donesemo on neće moći da na pravi način artikuliše interese Vojvodine – napomenuo je Kostreš. Dodao je da je zbog toga LSV pokrenula inicijativu za donošenje skupštinske deklaracije u Skupštini Vojvodine, gde svi treba da se izjasne da se Ustav Srbije može menjati, da on može biti u skladu sa evropskim standardima, stečenim pravima, ali da nikako da ne ugrožava integritet i jedinstvo Srbije. Bojan Kostreš je istakao i da za to očekuje podršku koalicionih partnera, a možda i opozicije.
 
(BILSV, 02.02.2014)



Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.
Odbori LSV | Sreda, 24. 04. 2024. | Komentara: 0

Pokrajinski sekretar Sakalaš da obezbedi poštovanje Ustava i zakona u Zrenjaninu

Odbornička grupa Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI u Skupštini grada Zrenjanina uputila je danas novi zahtev pokrajinskom sekretaru za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine Žoltu Sakalašu, kojim se traži hitno isticanje zastave AP Vojvodine na zgradi gradske Skupštine.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook