Vetrozaštitnim pojasevima zaštititi puteve i zemljište

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Utorak, 04. 02. 2014. | Komentara: 0

Vetrozaštitnim pojasevima zaštititi puteve i zemljište

ZRENJANIN - Odbornik Lige socijaldemokrata Vojvodine u zrenjaninskoj Skupštini Tibor Vaš upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare da će se, ukoliko se ne postavi vetrozaštitni pojas pored puteva, ponavljati vanredne situacije i šteta po poljoprivredu Zrenjanina.

LSV

- Vanrednu situaciju su izazvali nanosi snega, nošeni vetrom i, iako nije pala velika količina padavina, bez adekvatne zaštite od vetra došlo je do haosa u saobraćaju. Zbog toga je neophodno da se ponovo posadi vetrozaštitni pojas pored puteva i pruga – rekao je Vaš. On je objasnio da bi, dok zelenilo ne postigne potrebnu gustinu, odnosno zrelost, trebalo postaviti veštačku zaštitu u vidu drvenih vetrobrana.

-  Vetrozaštitni pojas je značajan ne samo da bi štitio saobraćajnice od smetova, već i za zaštitu humusnog sloja zemljišta, koji vetar raznosi i odnosi sa plodnih njiva, kao i zbog sušnih letnjih perioda, jer vetar suši zemlju više nego sunce – istakao je odbornik LSV u Skupštini Zrenjanina i napomenuo da veće zasađene površine menjaju i mikro klimu. On je dodao i da se, zbog nepostojanja vetrozaštitnog pojasa, svake godine troše dodatna sredstva iz gradskog budžeta za rad mašina.

Vaš je podsetio da opština Zrenjanin nije koristila sredstva pokrajinskog Sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo za pošumljavanje državne zemlje u vlasništvu grada.

- Svake godine se ne izda više stotina, pa i hiljada, državne zemlje, a pokrajina daje bespovratna sredstva za sadnju i negu u narednih pet godina. Time bi situacija u narednom periodu mogla značajno da se popravi i ne bi dolazilo do ovakvih situacija, odnosno opasnost od smetova na putnim pravcima bi bila značajno smanjena – rekao je Vaš. On je istakao i da nije jasno zašto grad ne koristi ogromna sredstva od postojećeg zakupa poljoprivrednog zemljišta koja, kako je rekao, na godišnjem nivou iznose preko sto miliona dinara.

(BILSV, 04.02.2014)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook