Vlada bez sluha za amandmane LSV

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Događaji | Petak, 01. 08. 2014. | Komentara: 0

Vlada bez sluha za amandmane LSV

 

BEOGRAD – Poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine glasaće sutra protiv Predloga zakona o javnom informisanju i medijima, a podržaće predloge zakona o elektronskim medijima i o javnim medijskim servisima, uprkos činjenici da nije prihvaćen nijedan amandman njenih poslanika. lsv





Sa 23 podneta amandmana poslanička grupa LSV pokušala je da unapredi predložena zakonska rešenja, posebno po pitanju informisanja na jezicima nacionalnih manjina, ali i da se izbori za poštovanje nadležnostima organa AP Vojvodine u informisanju, garantovane članovima 62. i 63. Zakona o utvrđivanju nadležnosti AP Vojvodine. Međutim, svi su odbijeni, a kako je tokom rasprave ukazala poslanica LSV Olena Papuga, na čak sedam, od 11 amandmana podnetih na Predlog zakona o javnim medijskim servisima, obrazloženje za odbijanje bilo je da je rešenje sadržano u predlogu zakona celishodnije, za šta je ona tražila preciznije objašnjenje od resornog ministra Ivana Tasovca.


Borba za ingerencije APV
Vlada je odbacila amandmane LSV na Predlog zakona o javnim medijskim servisima kojima je, između ostalog predloženo da se izveštaj o radu i poslovanju javnog medijskog servisa, koji se podnosi Narodnoj skupštini i Savetu Regulatora, podnosi i Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine, uz obrazloženje da ona na to ima pravo u skladu sa ingerencijama iz Zakona o prenosu nadležnosti AP Vojvodini.
- Mislimo da sve ono što se ne nalazi jasno definisano u zakonskom rešenju, se ne mora ni primenjivati i smatramo da je zaista osnovano i neophodno predvideti saradnju i regulatora i nadležnog organa AP Vojvodine u oblasti javnog informisanja, u pripremi predloga strategije razvoja medijske usluge. Pre svega što se ova strategija donosi na period od sedam godina – rekao je poslanik LSV Dejan Čapo. Predloženo je, takođe, i da se izveštaj o radu i poslovanju javnog medijskog servisa dostavlja i Skupštini AP Vojvodine.
- Predloženim amandmanom, da se izveštaj RTV dostavlja i Skupštini Autonomne pokrajine Vojvodine na razmatranje, omogućava se ostvarivanje člana 62. Zakona o utvrđivanju nadležnosti i ovlašćenja Autonomne pokrajine Vojvodine. Na žalost, ovaj amandman je odbijen – ukazala je tokom rasprave poslanica LSV Nada Lazić. Odbijen je i amandman kojim je Liga predložila da se Vlada Republike Srbije i Vlada AP Vojvodine obavežu da bez odlaganja, a najkasnije u roku od dve godine od dana stupanja na snagu ovog zakona, sporazumno obezbede sredstva za obnovu objekata i opreme RTV uništenih bombardovanjem 1999. godine.  U obrazloženju amandmana ukazano je da je tokom bombardovanja 1999. godine RTV izgubila sto posto produkcionih studijskih kapaciteta, te da je od tada do danas samo za zakup nedaekvatnog prostora od „Naftne industrije Srbije“ potrošeno oko pet miliona evra.

Protiv getoizacije nacionalnih manjina
Kada je u pitanju zakon o javnom informisanju, između ostalog je predloženo da se, zbog visoke etničke distance u Vojvodini, kao i (samo)getoizacije manjinskih zajednica, koju beleže mnoga istraživanja, ubaci odredba o međuetničkoj komunikaciji, multikulturalnosti, koja bi trebalo da omogući opstanak i razvoj medija koji imaju sadržaje na više jezika, a koji su veoma važni za Vojvodinu.
– Oni mogu da budu ugroženi medijskom reformom, ako se ne prepoznaju kao posebna vrednost. Ukoliko se ne prihvati naš amandman, zakon će podsticati dalju getoizaciju manjinskih zajednica. Pluralizam ideja i mišljenja je od presudne važnosti za demokratizaciju društva, upravo zbog naše duge nedemokratske tradicije – navela je Olena Papuga ističući da nam je potrebna interkulturalnost, odnosno da ne treba da živimo jedni pored drugih već jedni s drugima. Takođe, Liga je predložila i da upravljanje u ustanovamana jezicima nacionalnih manjina bude tripartitno, odnosno da trećinu upravnog odbora čine predstavnici nacionalnih saveta, trećina da se bira iz reda zaposlenih a da poslednju trećinu čine predstavnici novinarskih udruženja i organizacija civilnog društva koje se bave pravima nacionalnih manjina i slobodom izražavanja. Razlog za ovakvo rešenje jeste sprečavanje nedozvoljenog uticaja na medije čiji su izdavači  nacionalni saveti nacionalnih manjina. Predloženo je i da se lokalnim samoupravama propiše obaveza finansiranja lokalnih medija, a ne da to zavisi od njihove dobre volje.


(BILSV, 01. 08. 2014)




Odbori LSV | Utorak, 07. 05. 2024. | Komentara: 0

Udruženi za slobodan Novi Sad

Ostavili smo različitosti po strani i pronašli zajedničke interese ključne za naš Novi Sad. Ujedinili smo se u široku koaliciju „Udruženi za slobodan Novi Sad“ kako bismo postigli ono najvažnije – promenu nezapamćeno štetne vlasti u našem gradu.
Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook