Vlada mora da pomogne poljoprivrednicima

 
 
Pokrenimo Vojvodinu
Odbori LSV | Petak, 04. 10. 2013. | Komentara: 0

Vlada mora da pomogne poljoprivrednicima

PANČEVO – Povlačenje Vlade Republike Srbije, odnosno resornog Ministrastva poljoprivrede iz pregovora između uljara i ratara, smatramo dalekosežno štetnim i pogrešnim i nije tačno da država, odnosno Vlada, nije mogla ništa da učini po pitanju cene suncokreta, istakao je danas potpredsednik Gradskog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Pančevo Jovan Petrovački.

LSV

On je na konferenciji za novinare ukazao da je Vlada mogla da pomogne ratarima i omogući im skladištenje suncokreta u silosima robnih rezervi i samim tim u kraćem periodu po završetku vršidbe suncokreta omogući direktan izvoz ove kulture.
– Zna se da su cene u okruženju bile za pet dinara po kilogramu veće od onog što su uljari i izvoznički lobi plaćali poljoprivrednicima. Ovakva odluka prema najavama poljoprivrednika imaće za posledicu da ćemo iduće 2014. godine, posle toliko decenija sejanja suncokreta, praktićno moći da se vidi suncokret samo u saksijama – rekao je Petrovački. Dodao je da ova, ali i vlade pre nje, očigledno nisu shvatile da poljoprivrednici više ne mogu da budu čuvari socijalnog mira u državi, a na svoju veliku štetu. Istakao je i da se može zaključiti da će iduće godine ulje koje je već skupo biti još skuplje, zato što će uljare ili morati da uvezu sirovinu ili da se zatvore.
– Mi u Ligi socijaldemokrata Vojvodine duboko smo ubeđeni da je vreme da se izvrši redefinicija nadležnosti Vlade AP Vojvodine, a samim tim i svih njenih resornih sekretarijata. Da poslovi u zakonodavnom i izvršnom delu vlasti moraju biti preneti na pokrajinsku administraciju, kako bi konačno jednom počelo da se o ratarskim kulturama i poljoprivredi u Vojvodini odlučuje u Vojvodini. To podrazumeva i subvencije koje su, moramo napomenuti, u ovom trenutku najniže u odnosu na celu Evropu što, svakako, ima za posledicu da je sve ono što naši paori proizvedu daleko manje konkurentno u odnosu na ostale evropske zemlje – napomenuo je Petrovački. On je istakao i da je za Vojvodinu strateški izvozni proizvod ono što njeni paori već vekovima seju na njivama i što je za benefit imalo izuzetan ekonomski uspon Vojvodine u protekla dva veka.

(BILSV, 04. 10. 2013)



Iz medija | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Glavna snaga LSV - VOJVOĐANI je doslednost

Advokat i aktivista, a od skoro i član Lige socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI Aleksandar Olenik rekao je da se politički aktivirao u stranci sa kojom ima iste vrednosne stavove. 
Saopštenja | Utorak, 30. 04. 2024. | Komentara: 0

Pozivamo Aleksandra Vučića da priveže svoje šovinističke propagandiste

Liga socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI najoštrije osuđuje još jedan naci-šovinistički napad na poznatog novinara i profesora Filozofskog fakulteta u Novom Sadu Dinka Gruhonjića. Akter najnovijeg poziva na linč Gruhonjića je poznati ekstremista i samodeklarisani zastupnik interesa tuđe države – Aleksandar Vulin. 
Saopštenja | Četvrtak, 25. 04. 2024. | Komentara: 0

Aleksandar Olenik novi član LSV - VOJVOĐANI

Poznati advokat, građanski aktivista i donedavni narodni poslanik Aleksandar Olenik pridružio se Ligi socijaldemokrata Vojvodine – VOJVOĐANI.



ARHIVA VESTI (izaberite datum):


facebook